Primăria a ajuns spaima chioşcarilor

Primăria a ajuns spaima chioşcarilor
Chioşcarii din zona Alverna se plâng că sunt vânaţi de Primăria Cluj-Napoca fără un motiv anume. În decurs de câteva săptămâni au fost amendaţi de două ori, cu câte 1.000 de lei, pentru că şi-ar fi expus unele produse în afara spaţiului comercial.

Oamenii sunt disperaţi de maniera în care municipalitatea s-a pus pe făcut bani. Deţinătoare a aunui chioşc în zona Alverna, Raluca spune că a fost amendată de două ori, în doar câteva săptămâni, doar pentru că şi-ar fi afişat câteva produse în afara spaţiului comercial. Femeia spune că nici măcat n-a încălcat domeniul public, dar tot a primit amnenzi foarte mari, raportat la veniturile sale. Ea acuză primăria că pe marii comercianţi îi tolerează, iar pe cei mici vrea să-i distrugă.

Aceasta este de părere că primăria vrea să îi distrugă pe micii comercianţi. "În loc să-i caute pe marii comercianţi, ne vânează pe noi, tot la câteva săptămâni. Este inadmisibil să ni se aplice atâtea amenzi, doar pentru că nu respectăm condiţiile de amplasare a publicităţii. Noi nu dispunem de fonduri ca să ne facem cine ştie ce reclamă. E normal să scoatem câte un produs afară, ca să se vadă ce vindem, să putem atrage clienţi", a spus Raluca. Ea a subliniat că, în cazul chioşcului pe care îl ocupă, nici măcar nu a scos podusele pe domeniul public. "Am avut agăţată afară, pe chioşc, o hârtie igienică şi o cană, să se vadă că vindem aceste produse. Nu înţeleg, ce rău facem în felul acesta, pe cine deranjăm atât de mult? Doar pentru atât e nevoie ca primarul să-şi trimită inspectorii de două, de trei ori în decurs de câteva săptămâni, ca să fim amendaţi?", s-a plâns femeia.

Pe zi, aceasta face vânzări de circa 100 de lei. Amenda, însă, se ridică la 1.000 de lei. "Mi s-a comunicat că, dacă o achit în 24 de ore, nu mai trebuie să plătesc decât 280 de lei. Dar chiar şi pentru banii aceştia eu tot trebuie să fac vânzări pentru vreo trei, patru zile. Vom ajunge să vindem doar pentru a plăti aceste amenzi? Oricum, ne-au ameninţat că iar vor veni în control. Ce vrea primăria, să închidem tot? Ce să facem, din ce să trăim?", a comentat Raluca. Toţi cei care ocupă spaţii în această zonă au fost amendaţi cu sume de 1.000 de lei. Chiria se ridică la 650 de lei pe lună, iar comercianţii au obligaţia să cedeze şi 3% din vânzări.

Oamenii se pâng că la final nu rămân cu aproape nimic. Ei sunt dispuşi să picheteze municipalitatea pentru a nu mai fi amendaţi. Primăria a transmis că i-ar fi notificat pe comercianţii din zona Alverna, încă din 27 februarie, să respecte prevederile legale în privinţa amplasării reclamelor publicitare. "La controlul efectuat în cursul zilei de joi, 13 martie 2014, s-a trecut la aplicarea de sancţiuni pentru că aceşti comercianţi nu s-au conformat şi nu au dat curs atenţionărilor poliţiştilor locali. Pentru ocuparea abuzivă a domeniului public, cinci comercianţi din această zonă au fost sancţionaţi cu amenzi de 1.000 de lei, conform HCL nr. 191/2009 (cu posibilitatea de a plăti jumătate din cuantumul amenzii în 48 de ore)", conform primăriei.

Comenteaza