Primăria a avizat ilegalităţile imobiliare cu chitanţele tăiate şi plătite

Primăria a avizat ilegalităţile imobiliare cu chitanţele tăiate şi plătite
Imobile cu suprafeţe mai mari decât cele aprobate, construcţii începute sau chiar realizate fără autorizaţii sau nerespectând accesele avizate au fost aduse ieri în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism.

Lista de astfel de proiecte, de această dată prezentate cu tot cu "chitanţa" de la Poliţia Comunitară, care a dat amenzi de peste 45.000 de lei, a fost mai lungă la şedinţa de ieri, cu două săptămâni înainte de finalul anului. 1 ianuarie 2012 vine cu intrarea în vigoare a ordonanţei care modifică legislaţia în domeniu şi exclude posibilitatea intrărilor în legalitate. Beneficiarii a trei case de pe strada Th. Pallady au solicitat intrarea în legalitate a locuinţelor construite fără autorizaţii de construire, după ce au dat vina pe constructorul care ar fi trebuit să se ocupe de aceste aspecte. Pe aceeaşi stradă a fost începută construcţia unei case familiale, fără autorizaţie, proprietara venind cu aceeaşi "scuză", a constructorului care a dat drumul la lucrări înainte să aibă documentaţia necesară şi fără să o informeze.

Pe strada Porumbeilor un beneficiar şi-a realizat clădirea cu un etaj în plus faţă de proiectul autorizat. Beneficiarul unei case de pe strada Guttenberg nu a respectat compartimentările interioare din proiect şi a modificat accesele. Şeful serviciului Control urbanistic şi disciplină în construcţii al Poliţiei Locale, Florin Şandru, a menţionat la fiecare proiect, înainte de susţinere, că are proces-verbal de constatare şi amenda plătită sau în curs de a fi achitată. Per total, acesta a delarat că pentru proiectele ilegale discutate la CTATU s-au aplicat sancţiuni de peste 45.000 de lei. Cele mai lungi discuţii le-a stârnit însă proiectul prezentat de arhitectul Ionel Vitoc, beneficiar alături de fostul director tehnic Mihai Mureşan, al unui proiect rezidenţial în zona Grand Hotel. La o şedinţă anterioară Vitoc a explicat că a obţinut cu opt locuinţe în plus în două imobile realizate, faţă de proiectul aprobat.

Acestea s-au obţinut însă prin recompartimentări interioare, care nu au adus modificări de suprafeţe sau de amplasare a clădirilor pe parcelă. De această dată, "intrarea în legalitate" a vizat recalcularea indicilor urbanistici. Poiectul a fost supus la vot: primarul interimar Radu Moisin, arhitectul Adrian Iancu şi viceprimarul Laszlo Attila au votat împotrivă. Arhitectul Mihaela Agachi, arhitectul-şef Ligia Subţirică şi şefa Direcţiei de urbanism Corina Ciuban (care a susţinut chiar avizarea, primind reproşuri de la Moisin) au votat pentru proiect. Cum membrii CTATU nu au căzut de acord asupra avizării proiectului, acesta a fost lăsat în seama Consiliului Local, care va analiza propunerea şi punctele de vedere exprimate în şedinţa CTATU.

(K. REŞTEA, L. SILEA)

 

Comenteaza