Primăria a plătit chirii de peste un milion de lei pentru şcolile retrocedate

Primăria a plătit chirii de peste un milion de lei pentru şcolile retrocedate
Primăria Cluj-Napoca a plătit, în 2012, chirii de peste un milion de lei pentru clădirile a nouă unităţi de învăţământ care au fost retrocedate foştilor proprietari.

37 de clădiri de şcoli din judeţul Cluj au fost revendicate sau retrocedate, în ultimii ani, către persoane fizice sa biserici. La nivelul judeţului, cele mai multe clădiri de unităţi de învăţământ, 22, au fost revendicate de parohiile aflate în subordinea Episcopiei Reformate din Ardeal. În Cluj-Napoca, Primăria a plătit pentru primele nouă luni ale anului 2012 suma de 816. 431 lei pentru nouă clădiri retrocedate foştilor proprietari. La un calcul simplu, constăm că în anul 2012, Primăria a plătit chirii pentru spaţiile în care funcţionează şcoli sau grădiniţe în valoare de 1.087.572 lei

Astfel, Primăria Cluj-Napoca a plătit pentru clădirea Liceului Brassai Samuel aflată în proprietatea Episcopiei Unitariene suma de 75.000 de lei până la 30 septembrie 2012. Pentru aceeaşi perioadă de timp, Primăria a plătit o chirie de 40.758 lei Oficiului Provincial al Franciscanilor pentru clădirea Liceului Teoretic Apaczai Csere Janos de pe strada Victor Deleu. Pentru Liceul Teologic Unitarian Janos Zsigmond s-a plătit Episcopiei Unitariene suma de 186.390 de lei. Federaţia Comunităţilor Evreieşti a primit suma de 34.200 de lei chirie din partea Primăriei Cluj-Napoca pentru clădirea Şcolii de Muzică „Augustin Bena" de pe strada Horea şi o sumă de 41.900 de lei pentru spaţiul în care funcţionează grădiniţa „Cu parfum de tei". Totodată, s-a plătit o chirie în valoare de 170.274 lei pentru primele nouă luni ale anului Eparhiei Reformate din Ardeal pentru clădirea Liceului Teologic Reformat din Cluj. Chiria achitată până la sfârşitul lunii septembrie unei persoane fizice pentru sediul grădiniţei „Mica Sirenă" s-a ridicat la 91.646 de lei. Pentru cele trei clădiri în care funcţionează grădiniţa „Bambi" a fost plătită o chirie de 174.538 lei unei persoane fizice. De departe cea mai mică chirie plătită până în luna septembrie de Primărie pentru clădirea unei unităţi de învăţământ este cea pentru Grădiniţa Universităţii care funcţionează într-un imobil al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj. Aici, pe primele nouă luni ale anului, Primăria a plătit o chirie de 1.725 lei, echivalentul a 191 de lei lunar.

Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, consideră că retrocedarea clădirilor în care funcţionează unităţi de învăţământ în natură a reprezentat o greşeală. „Părerea mea este că s-au făcut greşeli când au fost retrocedate în natură clădirile unde funcţionează şcoli. Proprietarii trebuie să îşi primească drepturile, dar ar fi fost bine să se găsească alte soluţii. Suma care trebuie să fie plătită chirie creşte în fiecare an pentru că se fac retrocedări şi trebuie să plătim chirii în continuare", a declarat Cuibus. Totodată, el a comentat situaţia în care pentru şcolile cu orientare teologică ale căror clădiri au fost retrocedate bisericilor se plătesc chirii. „Sunt nişte probleme de legislaţie. Eu iau clădirea ca şi cult, iar liceul este de stat. Prin urmare statul plăteşte chirie cultului. Nu mi se pare normal", a comentat şeful ISJ Cluj. Unul dintre liceele care va fi nevoit să îşi părăsească actuala locaţie pentru că a fost retrocedat este Liceul de Protecţia Mediului din Cluj-Napoca care a fost retrocedat Eparhiei Reformate. „Mă gândesc să mutăm acest liceu în altă locaţie ca să nu mai plătesc chirie. În proporţie de 95% avem o variantă care este bătută în cuie şi urmează să am o întâlnire cu primarul Emil Boc cu privire la acest lucru", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul general al ISJ Cluj. Mai mult, el doreşte să mute câteva grădiniţe care urmau să fie construite în mediul rural printr-un program susţinut de Banca Mondială în Cluj-Napoca.

Situaţie clădiri de şcoli retrocedate sau revendicate la nivelul judeţului Cluj

Unitatea de învăţământ Situaţia juridică Organizaţia care revendică

1. Liceul de Protecţia Mediului revendicat Eparhia Reformată
2. Liceul „Apacsai Csere" (2 imobile) revendicat Episcopia Reformată din Ardeal
3. Grădiniţa „Rază de Soare" retrocedat persoană fizică
4. Şcoala din Ţaga retrocedat persoană fizică
5. Grădiniţa Cristorel retrocedat Parohia Reformată Cristorel
6. Şcoala din Buza retrocedat Parohia Reformată Buza
7. Şcoala nr.1 Dej retrocedat Parohia Romano-Catolică Dej
8. Liceul „Brassai Samuel" retrocedat Eparhia Unitariană
9. Grădiniţa „Mica Sirenă" (2 imobile) retrocedat persoană fizică
10. Grădiniţa „Lumea prichindeilor" retrocedat Parohia Reformată C.Turzii
11. Grădiniţa „Pinocchio" retrocedat persoană fizică C. Turzii
12. Liceul „Al. Papiu Ilarian" retrocedat Parohia Reformată Dej
13. Grădiniţa „Bambi" (2 imobile) retrocedat/revendicat Biserica Reformată Cluj-Napoca
14. Grădiniţa „Bambi" retrocedat persoană fizică
15. Grădiniţa „Mămăruţa" revendicat Eparhia Reformată din Ardeal
16. Şcoala „Eminescu"Dej retrocedat persoană fizică
17. Grădiniţa „Aşchiuţă" revendicat Biserica Reformată Cluj-Napoca
18. Liceul „Ana Ipătescu" Gherla retrocedat Biserica greco-catolică
19. Centrul pentru Educaţie Incluzivă retrocedat Parohia Romano-Catolică Sf. Mihail
20.Şcoala Nr. 1 Gherla retrocedat Parohia Reformată Gherla
21. Şcoala Nr. 1 Gherla retrocedat Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla
22. Şcoala din Gârbău retrocedat Biserica Reformată Vistea
23. Şc. „Gh. Şincai" Floreşti retrocedat Biserica romano-catolică
24. Şc. „Gh. Şincai" Floreşti retrocedat Biserica greco-catolică
25. Grădiniţa „Neghinită" revendicat persoană fizică
26. Liceul Tehnologic Gherla retrocedat persoană fizică
27. Şcoala din Viişoara revendicat Parohia reformată Viişoara
28. Şcoala de muzică „A. Bena" retrocedat Comunitatea evreilor din Cluj-Napoca
29. Liceul „Bathory Istvan" (2 imobile) revendicat Arhiepiscopia romano-catolică
30. Liceul „Josika Miklos" revendicat Biserica Catolică Turda
31. Liceul „Josika Miklos"( 3 imobile) 1 retrocedat/2 revendicate Biserica Reformată Turda

Comenteaza