Primăria deschide seiful pentru bisericile din Cipariu şi Ion Meşter

Primăria deschide seiful pentru bisericile din Cipariu şi Ion Meşter
Administraţia locală vrea să aloce câte un milion de lei pentru continuarea lucrărilor la Biserica Ortodoxă “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul Mănăştur şi la Complexul Bisericii Greco-Catolice din Piaţa Cipariu. Propunerea va fi dezbătută în şedinţa extraordinară a Consiliului Local de luni.

Primarul interimar Radu Moisin a declarat ieri că suma de un milion de lei pe care primăria o va aloca Episcopiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla pentru şantierul bisericii din Piaţa Cipariu a rezultat în urma unei negocieri cu oficialii episcopiei. "Primăria trebuia să investească 2,5 milioane de lei pentru transformarea unui cămin din incinta Liceului de Transporturi în corp cu săli de clasă pentru Liceul Greco-Catolic. Acesta a fost mutat de pe Calea Mănăştur, din incinta Şcolii I. Lupaş, în urma schimbului pe care l-am făcut anul trecut cu Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, care ne-a cedat Liceul G. Coşbuc, în schimbul imobilului de pe Calea Mănăştur. Episcopia Greco-Catolică a fost de acord să construiască un corp de clădire care să deservească Liceul Greco-Catolic, instituţie de stat, pe strada Moţilor, din fonduri proprii, iar în schimb primăria a fost de acord să dea o sumă de bani pentru biserica din Piaţa Cipariu", a explicat primarul interimar Radu Moisin. Acesta a adăugat că, având în vedere numărul mare de credincioşi ortodocşi din municipiu, administraţia locală a decis să sprijine şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului pentru construcţia Bisericii Ortodoxe "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din cartierul Mănăştur, alocarea propusă fiind tot de un milion de lei.

"Cele două biserici - catedrale au fost gândite să devină repere de arhitectură contemporană ecleziastică şi vor fi, odată finalizate, puncte de interes atât pentru enoriaşii clujeni, cât şi pentru vizitatorii oraşului nostru, aşa cum se întâmplă cu toate clădirile monumentale şi catedralele din marile oraşe europene. În Piaţa Cipariu, în plină zonă centrală a municipiului nostru, în anul 1992 au început lucrările la complexul multifuncţional al Episcopiei Greco-Catolice.

Proiectul are prevăzută înălţarea unei catedrale greco-catolice cu 1.500 de locuri. Capela, inaugurată în anul 2009, precum şi aula universitară «Cardinal Iuliu Hossu», inaugurată în anul 2011, sunt prevăzute cu câte 140 de locuri. Noua construcţie va reflecta linia în stil bizantin a Bisericii Greco-Catolice, iar cupola este apropiată de imaginea cupolei Bisericii San Pietro de la Roma, similitudine ce doreşte să reprezinte comuniunea Bisericii greco-catolice clujene cu Biserica mamă a Romei. De asemenea, impunătoarea construcţie a Bisericii Ortodoxe «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel», din cartierul Mănăştur, a început acum peste 20 de ani, după un proiect al arhitectului Radu Spânu. Construcţia are dimensiuni impresionante, fiind considerată de specialişti mai mare decât Catedrala Mitropolitană din Piaţa Avram Iancu. Construcţia înaintează lent din cauza fondurilor insuficiente. Întrucât biserica va constitui în final o mândrie a românilor ortodocşi şi a tuturor clujenilor, trebuie făcute şi în acest an eforturi din partea comunităţii, pe lângă cele ale enoriaşilor mănăştureni", şi-au fundamentat reprezentanţii primăriei decizia.

La şedinţa forului local de luni se propune şi alocarea sumei de 1.600.000 de lei pentru sprijinirea construirii şi renovării unor biserici şi mănăstiri ale următoarelor confesiuni, ţinând cont de structura populaţiei municipiului: ortodoxă - 1.100.000 de lei; greco-catolică - 100.000 de lei; reformată - 185.000 de lei; romano-catolică - 96.000 de lei; unitariană - 33.000 de lei; lutherană - 4.000 de lei; cultul mozaic - 3.000 de lei; alte culte - 79.000 de lei.

 

 

Comenteaza