Primăria duce lumina în parcurile din centru. Clujenii se plâng de becurile stinse din cartiere

Primăria duce lumina în parcurile din centru. Clujenii se plâng de becurile stinse din cartiere
Administraţia locală clujeană a obţinut mai multe autorizaţii de construire în luna iulie pentru extinderea iluminatului public în mai multe zone din oraş. În plan sunt parcurile I.L Caragiale şi Ştefan cel Mare, dar şi două artere din cartierul Mănăştur: Grigore Alexandrescu şi Câmpului.

Planul de modernizare a iluminatului public pe anul acesta presupune o investiţie de la bugetul local de 1,2 milioane de euro. În ciuda planurilor ambiţioase ale primăriei, clujenii continuă se sesizeze instituţia că există probleme cu instalaţiile dintre blocuri, dar şi pe artere unde tocmai s-a extins sistemul, cum este Bună Ziua.

După ce în luna mai Consiliul Local a aprobat planul de lucrări de modernizare a iluminatului public pe anul acesta, conesionarul serviciului, societatea Elin GMBH&CO s-a apucat deja de lucrări în mai multe zone din oraş. În luna iunie s-au eliberat autorizaţii de construire pentru extinderea iluminatului public în zona Dâmbul Rotund, Iris şi Someşeni - străzile Zânelor, Bethlen, Badea Cârţan, T. Vladimirescu, J, Jaures, Maramureşului, Maiakovski, Fabricii de Chibrituri dar şi în parcurile Dâmboviţei şi Stadion, pe strada Cenei nr. 7 şi pe Oaşului. În luna iulie, administraţia locală a eliberat autorizaţii de construire pentru a ilumina parcurile Ştefan cel Mare şi I.L. Caragiale din centrul oraşului, dar şi în cartierul Mănăştur, în zona arterelor Grigore Alexandrescu şi Câmpului. Tot în iulie, direcţia de specialitate a primăriei a eliberat şi două certificate de urbanism pentru modernizarea şi extinderea iluminatului în zona Triajului şi Grigorescu.

Potrivit datelor furnizate de instituţie, planul de extindere a iluminatului public pe anul acesta vizează montarea a 658 de noi aparate de iluminat şi modernizarea a 11,5 km de reţea. Per total, lucrările sunt evaluate la peste 1,2 milioane de euro, conform studiului de fezabilitate efectuat de Elin GMBH&CO, concesionarul serviciului public de iluminat stradal din municipiul Cluj-Napoca. Termenul pentru execuţia lucrărilor este de şapte luni, iar sursa de finanţare este bugetul local. Din 2007 până în prezent, municipalitatea a plătit pentru modernizarea sistemului de iluminat peste 20 de milioane de lei. Perioada de amortizare a acestei investiţii este de şapte ani. "Înlocuirea vechilor corpuri de iluminat aduce o economie de peste 40% la consumul de energie. Noile instalaţii au o fiabilitate mult sporită, sunt închise ermetic şi garantate pentru minim patru ani de funcţionare", au explicat reprezentanţii primăriei.

Deşi primăria investeşte în iluminatul stradal, clujenii reclamă frecvent că becurile arse din cartiere nu sunt schimbate cu săptămânile. "Din nou, după două luni s-a defectat iluminatul ( stalpi cu corp de iluminat ) stradal la sc. I şi III al bl. D7, din str. Gr. Alexandrescu 33. Rugăm remediere pentru că se zgârie maşini", atrage atenţia printr-o reclamatie adresată primarului pe domnuleprimar.ro, Mihai Gavril Pop. "Vă rugăm să anuntaţi la Renel să schimbe becurile arse de două luni de pe str. Ion Ionescu de la Brad nr. 34 şi Str. Ostaşilor 2-4", solicită primăriei pe acelaşi site, Adrian Mocan. "Nu merge proaspătul iluminat public de pe strada Bună Ziua. Ard doar 50 % din becuri şi nu are două luni de la instalare!!!", atrată Vlad într-o altă plăngere. Reprezentanţii Direcţiei Tehnice au recunoscut că la lucrarea de pe Bună Ziua "s-a gafat".

Aceştia au preicizat că pe strada Bună Ziua noua instalaţie a fost conectată la reţeaua existentă de alimentare cu energie electrică, însă, după inaugurare s-a constatat faptul că vechea reţea nu face faţă ca putere, motiv pentru care mare parte din becurile de pe stradă nu funcţionează. "Primăria Cluj-Napoca a început încă din luna iunie demersurile pentru construirea unui nou punct de aprindere, care fizic a fost finalizat, dar care nu este încă dat in funcţiune din cauza unor probleme de ordin birocratic pe care le avem cu Electrica. Sperăm într-o finalizare cât mai rapida a acestui blocaj", susţineau reprezentanţii Direcţiei Tehnice. În ceea ce priveşte înlocuirea becurilor din cartiere, reprezentanţii primăriei au menţionat că periodic se dispuns astfel de măsuri, în aşa fel încât să se răspundă tuturor sesizărilor de la clujeni.

 

 

Comenteaza