Primăria îşi concentrează lucrările pe străzile periferice

Primăria îşi concentrează lucrările pe străzile periferice
Peste 70 de milioane de lei ar urma să fie direcţionaţi pentru lucrările de modernizare a două artere importante: Făgetului şi Lomb. În prezent au demarat lucrările pentru modernizarea străzii Mehedinţi.

Primăria Cluj-Napoca a primit acordul pentru finanţarea lucrărilor de modernizare a străzii Făgetului, precum şi a străzii de acces în cartierul Lomb. Astfel, se aşteaptă să obţină peste 70 de milioane de lei. Banii vor ajunge la primărie în baza programului polilor naţionali de creştere. Tot din această sursă va fi finanţată şi trama stradală din zona industrială Oaşului - B-dul Muncii. Între timp, au început lucrările de modernizare pe una dintre cele mai aglomerate artere ale oraşului, strada Mehedinţi.

Municipalitatea îşi concentrează resursele financiare pe modernizarea unor artere din zonele mărginaşe ale oraşului. Unul dintre specialiştii primăriei, Ovidiu Câmpean, a precizat, pentru ZIUA de Cluj, că s-a primit acordul, din partea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, pentru finanţaea lucrărilor pe strada Făgetului, dar şi pe strada care va asigura accesul cu centrul Lomb. Prima arteră măsoară 6 km, în timp ce strada de acces are doar 2 km. Pentru fiecare drum s-au solicitat câte 36 de milioane de lei. Câmpean a explicat că acordul de principu oferă siguranţa că aceste lucrări vor putea fi realizate din aceste fonduri europene, alocate municipiului Cluj Napoca în baza statutului său de pol naţional de creştere. Numai că banii provin din economiile realizate de pe urma altor licitaţii care au vizat acelaşi program de finanţare. Având în vedere că încă nu s-au încheiat toate aceste proceduri de licitaţie, banii vânaţi de primărie pentru drumurile amintite nu sunt disponibili la acest moment. Totuşi, primăria se aşteaptă ca anul acesta să demareze lucrările. Aceeaşi sursă de finanţare a fost indicată şi pentru trama stradală din zonele industriale Oaşului - B-dul Muncii, Calea Baciului. Acest contract a fost adjudecat de consorţiul firmelor Diferit-Kiat, însă, licitaţia a fost contestată, iar contractul nu a fost încă semnat. Între timp, consorţiul Diferit - Kiat a demarat lucrările de modernizare pe una dintre cele mai aglomerate străzi din municipiul Cluj-Napoca. Este vorba despre strada Mehedinţi, din cartierul Mănăştur. Proiectul vizează amenajarea parcărilor şi a trotuarelor, dar şi reasfaltarea străzii. "De luni (ieri - n. red), începem cu aleile adiacente, dinspre complexul Nora. E o lucrare destul de mare, aşteptăm să o terminăm într-o lună şi jumătate - e mult de lucru pentru că vom moderniza toate aleile şi carosabilul în întregime, cu săpătură pe parcări şi trotuare, şi frezare şi reasfaltare pe carosabil", a transmis, pentru ZIUA de Cluj, Mihaela Francz, inginer la firma Kiat Construct. Pe strada Mehedinţi locuiesc aproximativ 10.000 de clujeni. Din cauză că proiectul imobiliar desenat şi construit de regimul comunist a fost gândit cu un loc de parcare la fiecare 10 apartamente - şi mai mult, zona a fost ulterior îndesită, adică au fost construite şi blocuri cu patru etaje lângă cele cu 11 niveluri problema parcărilor e una acută: trotuarele sunt ocupate de maşini, iar pietonii circulă pe carosabil. Primăria a construit recent aici un miniparking de 120 de locuri şi a început lucrările la un al doilea, de 400 de locuri, însă şantierul a fost suspendat, pentru că firma de construcţii a intrat în insolvenţă.

 

Comenteaza