Primăria ripostează. Cum se deszăpezește la Cluj

Primăria ripostează. Cum se deszăpezește la Cluj

Primăria clujeană a replicat după ce a fost acuzată că folosește metode vechi pentru deszăpezirea orașului.

City-managerul Gheorghe Șurubaru a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, cum se face deszăpezirea în oraș. Cea mai des utilizată substanță este sarea pură și nici vorbă de vreun amestec cu nisip.

‘’Combaterea poleiului se face cu soluție de clorură de calciu în stare solidă/lichidă, cu amestec de sare și nisip, pe drumuri de pământ, cu emulsie de sare, concentrație 22-25%, sau cu sare pură, la temperaturi mai mari de -7 grade Celsius, doar pe îmbrăcăminți asfaltice etanșe și doar cu acordul administratorului drumului, adică primăria.

Caietul de sarcini prevedea clar că la alegerii soluției de deszăpezire se va ține cont de starea carosabilului, natura îmbrăcăminții carosabilului, condițiile meteo din timpul iernii, pentru asigurarea unui grad de antiderapare optim și o protecție adecvată a carosabilului’’, a spus Șurubaru.

În ultimii ani, soluția folosită la Cluj pentru combaterea poleiului a fost sarea pură, fapt care reiese din situația aprovizionărilor făcute de către cei doi operatori. În prezent, aceștia au în stoc 1.300 de tone de sare. Deszăpezirea este asigurată de aceleași firme care se ocupă de salubritate, Rosal și Brantner Veres.

Săptămâna trecută, Cristian Lungu, președintele filialei PMP Cluj, cerea metode moderne de deszăpezire a străzilor. Senatorul a declarat că poartă discuții cu autoritățile locale pentru eliminarea amestecului de nisip cu sare ca antiderapant, care, pe lângă faptul că este considerat neconform cu standardele europene și inestetic, duce la înfundarea gurilor de canalizare și cauzează inundații la primele ploi ale verii.

"Lucrez la modernizarea procesului de deszăpezire la Cluj-Napoca, unde există o abordare destul de rudimentară când vine vorba despre acest lucru. Se folosesc tehnici învechite, și anume se aruncă nisip amestecat cu sare, ceea ce este ilegal în acest moment în toate unitățile administrativ-teritoriale din România, precum și pe drumuri naționale sau pe autostrăzi. Odată cu prima ninsoare, care anul acesta va fi chiar luni, Clujul se transformă într-o lume cenușie".

Comenteaza