Primăria se bate cu fantomele Tower pe mormintele de pe Frunzişului

Primăria se bate cu fantomele Tower pe mormintele de pe Frunzişului
Consiliul Local este obligat să strămute mai multe morminte edificate pe fâşia de teren adiacentă străzii Frunzişului de pe varianta Mănăştur-Zorilor, din Cluj-Napoca.

O sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care administraţia locală este obligată să mute mai multe morminte din cimitirul Grădini Mănăştur pentru amenajarea acestora prejudiciază interesele unor proprietari de terenuri (incluse într-o documetaţie aprobată pentru proiectul imobiliar Tower) s-a lăsat cu acuze grave la şedinţa de îndată a Consiliului Local de ieri. Chiar primarul Emil Boc s-a apucat să atace personul pe unul dintre consilierii locali USL, Steluţa Cătăniciu, după ce acesta i-a cerut soluţii privind deblocarea situaţiei şi explicaţii legate de vinovaţii care au adus primăria să dezgroape morţii, la propiu.

Consilierii USL au reproşat primarului că din 6 septembrie,de când a fost dată sentinţa, nu a venit cu o rezolvare a situaţiei. Ba mai mult, că a ţinut lucrurile la secret şi nu a informat Consiliul Local cu privire la sentinţa definitivă şi irevocabilă prin care este obligat să mute mai multe morminte din Cimitirul Grădini Mănăştur, din zona străzii Frunzişului. Decizia instanţei s-a dat în favoarea unor proprietari de terenuri din zonă - Ileana Balibanu şi societatea VSV Invest Grup. Aceştia aveau terenuri incluse într-un Plan Urbanistic Zonal aprobat în 2007 de Primărie pentru beneficiarul Tower, iar primăria le-a limitat dreptul de a construi prin modul în care a permis extinderea cimitirului, fără avize şi fără să respecte distanţele legale faţă de vecinătăţi.
"Suntem într-o situaţie fără precedent. Am avut în audienţă oameni care au persoane dragi înhumate acolo şi mi-au adus la cunoştinţă ce se întâmplă. Chiar o persoană în vârstă mi-a spus că se va lega cu lanţuri de cruci pentru ca să nu fie dezhumaţi morţii. Executivul primăriei trebuia să ne informeze pentru că Consiliul Local a ajuns într-o situaţie pe care eu, ca avocat, nu am mai întâlnit-o, dar nici nu mi-am imaginat-o", a atras atenţia, la şedinţa de îndată de ieri, consilierul Steluţa Cătăniciu. Ea a declarat că acesta a fost şi motivul pentru care consilierii USL au convocat şedinţa deoarece lucrurile trebuie rezolvate.

Primarul Emil Boc nu s-a arătat la fel de îngrijorat. Edilul a declarat, în primă fază, că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare fără acordul familiilor care au persoane decedate îngropate pe fâşia de terene de pe strada Frunzişului, iar acest acord nu există. "Vom desemna o echipă de negociere a Consiliului Local, formată din consilieri, care vor discuta cu beneficiarul sentinţei un posibil schimb de terenuri sau altă formulă - reglementare prin noul Plan Urbanistic General - pentru că nu poate intra în discuţie să strămutăm mormintele. Acestea sunt pe terenul primăriei", a afirmat Boc.

Secretarul municipiului, Aurora Ţărmure, a explicat că în faza executării silite dacă se va cere punerea în execuţie a acesteia, primăria va invoca încălcarea dreptului de proprietate al personelor care au rude înmormântate pe parcela care trebuie eliberată, având în vedere că locurile de veci sunt concesionate, iar beneficiarii au drept de folosinţă asupra terenului şi sunt proprietari pe monumentele funerare.

Şeful Serviciului cimitire al primăriei, Camelia Rarău, a explicat că din anul 1998 municipalitatea a perfectat mai multe schimburi de terenuri şi a obţinut 14 parcele de teren pentru mărirea acestuia. "În 2008 s-au început înhumări pe această parcelă, fiind ultima pe care am obţinut-o din aceste schimburi", a explicat Rarău.

În momentul în care consilierii USL i-au cerut explicaţii privind persoanele vinovate de extinderea cimitirului fără autorizaţii, de aprobarea unor proiecte imobiliere în vecinătate, dar şi soluţii, reproşându-i că a venit, alături de echipa PDL din Consiliul Local, nepregătit, ba mai mult, că nu au întreprins niciun demers pentru deblocarea situaţiei, Boc a devenit agresiv. "Am încercat să purtăm discuţii cu beneficiarul sentinţei, dar nu am primit niciun răspuns", a spus Boc. Edilul a chestionat-o în cadrul şedinţei pe Cătăniciu dacă beneficiarul este clientul său. "Sunteţi avocatul proprietarului, în cazul în care căutaţi soluţii pentru clientul dumneavoastră, să spuneţi. Cu mine nu vă merge cu ameninţările. Ştiu cine sunteţi. Păstraţi decenţa", a acuzat Boc.

În schimb, consilierul i-a reproşat că, nevând soluţii pentru deblocarea situaţiei, duce şedinţa extrem de jos. "Trebuia să veniţi pregătiţi. Să ne spuneţi cum am pierdut procesul, pornind de la cauză. E înjositor cât de jos aţi adus şedinţa. Ameninţările dumneavoastră nu mă impresionează", a subliniat Cătăniciu. Primarul nu s-a lăsat şi dat replica. "M-aţi păcălit să intru în dispute sterile cu dumneavoastră. N-o să mai mai cobor la mintea dumneavoastră", a spus Boc. Cătăniciu, în schimb, i-a amintit că de atâtea ori a apelat la experienţa sa juridică, iar acum se dezice de toate lucrurile.

În final, consilierii locali au votat constituirea unei comisii care să poarte negocieri cu beneficiarul sentinţei pentru deblocarea situaţiei, dar care să stabilească şi de ce s-a ajuns la extinderea cimitirului sau la aprobarea de proiecte imobiliare în zona acestuia, cum este proiectul controversat Tower care au adus administraţia locală în impasul de astăzi. Primarul a declarat că susţine orice soluţie lumească dacă nu implică dezgroparea morţilor.

Reprezentantul societăţii VSV Invest Grup, Sorin Vamoş, a declarat. pentru REALITATEA TV Cluj, că intenţionează să pună în executare sentinţa.
"Credeţi-mă că n-au nicio şansă să mă împiedice. E definitivă şi irevocabilă. Am trimis-o deja la investire. Cu morţii la 30 de centimetri de terenul meu cine credeţi că îmi mai cumpără mie apartamente (terenul de peste 2.800 de metri părtraţi deţinut de VSV Invest Grup face parte dintr-un (plan urbanistic zonal (PUZ) - Tower care permite construirea de locuinţe sau alte funcţiuni - n. red.)?", a spus Vamoş. Acesta a mai precizat că este dispus la negocieri cu primăria şi a indicat că terenul său valorează 1,5 milioane de euro. PUZ-urile Tower şi Bărbos au fost aprobate de primăriei în zona străzii Frunzişului şi cea a cimitirului Mănăştur şi prevedeau construirea unui ansamblu de locuinţe. Iniţial era vorba drespre un teren de peste 1,3 hectare pe care urma să se ridice trei clădiri turn de 16 etaje.

 

Comenteaza