Primăria se corectează după ce a amendat şoferii pe o procedură ilegală

Primăria se corectează după ce a amendat şoferii pe o procedură ilegală
Primăria a aplicat anul acesta peste 1.700 de amenzi de parcare în baza unui mecanism juridic declarat de instanţă ca nelegal.

Administraţia locală intenţionează să modifice procedura prin care sunt aplicate amenzile de parcare în oraş de către Poliţia Locală. Consilierii vor discuta un proiect de hotărâre în acest sens la şedinţa ordinară de joi.

În proiectul aflat pe masa consilierilor locali la şedinţa ordinară de joi se propune modificarea articolului "buclucaş" care a dus la clasificarea procedurii de amendare a şoferilor clujeni drept nelegală de către instanţă. Primarul Emil Boc a sintetizat probleme la şedinţa forului local din luna ianuarie. "Agentul constatator care aplică sancţiunea trebuie să fie cel care întocmeşte şi procesul verbal. Despre asta este vorba", a explica Boc. Astfel, prin proiectul de hotărâre se propune un nou conţinut pentru articolul nr. 13 din Anexa la Hotărârea nr. 26/2010 - regulamentul de administrare a parcărilor publice cu plată orară. "Controlul respectării prevederilor prezentului regulament, întocmirea notelor de constatare şi încheierea proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor vor fi efectuate de către agenţi constatatori care sunt: primarul municipiului Cluj-Napoca, persoanele împuternicite de către primarului municipiului şi poliţişti locali. La momentul constatării contravenţiei, agentul constatator va întocmi şi afişa sub ştergătorul de parbriz, nota de constatare, iar în baza acestei note de constatare acelaşi agent constatator va întocmi procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. Procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei neatacat sau hotărârea judecătorească irevocabilă constituie titluri executorii în baza cărora se va proceda la recuperarea amenzii", se propune prin proiectul de hotărâre. Direcţia Poliţia Locală susţine, în referatul de aprobare al proiectului, că "în realitate, se respectă procedura legală stabilită de Ordonanţa Guvernului nr. 2 din 2001, agentul constatator care a constatat contravenţia prin propriile simţuri şi încheie la faţa locului nota de constatare este cel care întocmeşte procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, aplicând sancţiunea contravenţională, iar actul normative care reglementează regimul juridic al contravenţiei nu interzice această procedură, respectiv, de încheiere a notei de constatare ca act preliminar şi, ulterior, a procesului verbal de contravenţie".

Cu toate acestea, firma de avocatură Nistorescu, Şomlea şi Asociaţii, care funcţionează în asociere cu biroul de avocatură Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii a obţinut la finalul anului trecut o decizie favorabilă care desfiinţează procedura prin care primăria aplică sancţiuni şoferilor care parchează în centrul oraşului avocatul. Mai precis, avocatul coordonator Radu Şomlea a contestat în urmă cu doi ani o amendă primită de la poliţia locală pentru parcarea unei maşini a cabinetului de avocatură în centrul Clujului. Astfel, el a studiat atent hotărârea de Consiliul Local din 2010 în baza căreia să întocmesc procesele verbale de contravenţie. După ce a găsit greşeala, a contestat hotărârea în instanţă. Curtea de Apel a decis irevocabil că articolul 13 din hotărârea de consiliu local este ilegal. "Poliţia Locală întocmeşte acele note de constatare, acele hârtii lăsate în parbriz iar actul efectiv de constatare a contravenţiei este întocmit de un serviciu abilitat. Nu există identitate de persoane. Cel ce constată trebuie să şi întocmească. Această obligaţie e în norma juridică de rang superior, este ordonanţa de guvern doi", menţiona avocatul.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Mass media al primăriei, anul acesta, până în prezent, poliţiştii locală au aplicat 1.759 de amenzi pentru parcări neregulamentare, atât în parcările cu plată, cât şi în locurile neregulamentare, gen trotuare, spaţii verzi, carosabil. Asta înseamă, la valaorea minimă a amenzii, 200 de lei, încasări de peste 350.000 de lei.

Chiar dacă poliţiştii locali au împărţit în continuare amenzi de parcare în baza articolului declarat ilegal, hotărârea instanţei obţinută de casa de avocatură Somlea, Nistoreascu şi Asociaţii poate fi utilizată de şoferii amendaţi pentru a contesta în instanţă amenzile.

 

Comenteaza