Primăria sperie constructorii în licitaţia pentru Polivalentă

Primăria sperie constructorii în licitaţia pentru Polivalentă
Doar două companii din domeniu au intrat în cursa pentru continuarea lucrărilor la obiectivul sportiv de lângă Cluj Arena, una dintre ele fiind cea care a început lucrarea.

După un şir de licitaţii, contestaţii, lucrări începute, oprite, dispute în instanţă, povestea scheletului de beton de lângă stadion a ajuns la o nouă etapă: o bătaie în doi între CON-A şi Strabag, după ce constructorii clujeni s-au retras pe capete.

Sala Polivalentă este în şantier sistat de luni de zile. Modalitatea în care administraţia locală clujeană s-a raportat la proiectul final al Polivalentei şi modul în care a întocmit un caiet de sarcini cu liste de cantităţi necesare finalizarii obiectivului nu au fost unele fericite: Consiliului Naţional pentru Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a penalizat licitaţia lansată. Prima procedura de licitaţie pentru continuarea lucrărilor la Sala Polivalentă a fost anulată, potrivit unei decizii emise de CNSC la începutul lunii iulie, după ce asocierea TCI Contractor General - Modern Bau a ridicat mai multe obiecţii legate de modul în care a fost realizat caietul de sarcini. Compania, însă, nu a mai participat la noua procedură, din 16 octombrie, relansată de administraţia locală la finalul lunii august, după ce primarul a anunţat că se va modifica caietul de sarcini şi că va ţine cont de toate obiecţiile formulate de CNSC.

"Am renunţat de bună voie şi nesiliţi de nimeni. Suma prevăzută este prea mică în comparaţie cu cantităţile din caietul de sarcini şi cu evaluarea făcută de proiectanţi. Era greu să ne încadrăm în suma aceasta. Modificările apărute în caietul de sarcini, după contestaţia de la CNSC, au fost nesemnificative. Am decis că nu putem câştiga o astfel de licitaţie, dar că nici nu mai e cazul să depunem o nouă contestaţie. Nu vrem să blocăm acest proiect; până la urmă suntem clujeni, iar această sală trebuie realizată. Este posibil ca cei care şi-o asumă să o poată realiza la aceste costuri, firmele interesate sunt unele serioase, poate au făcut o analiză mai bună decât a noastră şi au capacitatea să se încadreze în aceste valori", a spus Dorin Oltean, directorul general al TCI. Rămân, totuşi, semne de întrebare în derularea acestei proceduri, consideră constructorul. "Iniţial, au fost trei companii interesate de noul contract. La licitaţie au participat doar două (CON-A şi Strabag, n. red.). Asta înseamnă că şi alţii au considerat că există elemente care nu se potrivesc în caietul de sarcini. În plus, la o analiză, putem vedea că la licitaţiile primăriei intră cinci-şase companii. Aici au fost doar trei şi au rămas două. Oare de ce?!", a adăugat Oltean.

Licitaţia electronică lansată de primărie pentru continuarea lucrărilor la Sala Polivalaentă, cu termen de ofertare 16 octombrie şi finalizare a contractului în opt luni, s-a soldat cu două oferte, de la CON-A şi de la Strabag. Contractul a fost estimat la 35,1 milioane de lei, iar criteriul de adjudecare este preţul cel mai scăzut. Deocamdată municipalitatea nu a anunţat ofertele de preţ depuse de cele două societăţi.

Documentaţia primăriei de la licitaţia pentru finalizarea Polivalentei a fost pusă sub semnul întrebării şi de alte societăţi, în afara asocierii care a formulat contestaţia şi care a primit câştig de cauză în vara acestui an, pentru prima stigare a continării lucrărilor de la Polivalentă. Una dintre ele a sesizat primăriei faptul că acest caiet de sarcini este făcut "cu dedicaţie". La fel, şi alte societăţi clujene au pus pe tapet inadvertenţe din caietul de sarcini realizat de primărie.

Nu a fost prima dată când modalitatea primăriei de atribuire a lucrărilor pentru acest obiectiv a fost penalizată. Anul trecut, o altă companie de construcţii, ACI Cluj, a obţinut o decizie favorabilă a instanţei pentru a prelua contractul, demonstrând că oferta declarată câştigătoare de primărie, cea a CON-A, a fost neconformă. Primăria nu a mers pe mâna instanţei, ci a comandat o expertiză şi a clasificat oferta ACI ca neconformă, anulând licitaţia iniţială pentru Polivalentă şi contractul cu CON-A, liderul asocierii care a adus Polivalenta stadiul de peste 50% ridicată.

Un alt aspect legat de situaţia de la Polivalentă, sesizat încă de anul trecut, atât de contestatari, cât şi de opinia publică îl reprezintă vinovaţii. „Dincolo de faptul că noi am câştigat, important mi se pare un alt aspect: cei care au dirijat această procedură ar trebui schimbaţi. Cineva a greşit, din moment ce şi CNSC ne-a dat dreptate. Cine a greşit trebuie să plătească. La mine în firmă, dacă cineva greşeşte, plăteşte! La stat nu ar trebui să existe responsabili? De ce să plătească contribuabilii, adică noi, clujenii? Nici în cazul ACI - CON-A nimeni dintre cei care s-au ocupat de licitaţie nu fost tras la răspundere", atrăgea atenţia Oltean. Administraţia nu a formulat niciun punct de vedere cu privire la cine a greşit pe parcursul primei sau celei de a doua licitaţii lansate în dorinţa de a amenja Sala Polivalentă.

Şantierul a înghiţit aproape 10 milioane de euro

Primăria a achitat deja către primul constructor care a lucrat la obiectiv, CON-A, 37,7 milioane de lei din totalul de 63,1 milioane, cu taxa pe valoarea adăugată (TVA), cât este suma la care s-a contractat Sala Polivalentă, potrivit datelor furnizate de instituţie. Plus o suplimentare de aproape 5 milioane de lei pentru lucrările de conservare a obiectivului, rezultată în urma unei expertize, plătite tot din bani publici.

Luminiţa SILEA; Kristina REŞTEA
luminitasilea@ziuadecj.ro, kristinarestea@ziuadecj.ro

 

 

Etichete
Comenteaza