Primăria va avea propriul proiectant. Va costa două milioane de euro

Primăria va avea propriul proiectant. Va costa două milioane de euro
Primăria pune punct voluntariatului în proiectarea lucrărilor publice susţinut de fostul arhitect-şef Adrian Iancu sau a cheltuirii cu moderaţie a banului public, politică promovată de fostul primar Radu Moisin.

Administraţia intenţionează să angajeze un proiectant care să se ocupe de programele proprii de investiţii ale oraşului. În acest sens intenţionează să lanseze după 8 martie o licitaţie estimată la peste 9,8 milioane de lei cu TVA.

După ce ani în şir a îmbrăţişat politica fostului arhitect-şef al oraşului, Adrian Iancu, în prezent membru în Comisia de Urbanism, de a nu da bani pe studiile de urbanism, primăria îşi reconsideră poziţia. Acesta mai ales după ce edilul Emil Boc a lansat proiecte pe bandă rulantă - cimitir în Borhanci, bază sportivă în zona cartodromului, parkinguri subterane în centrul oraşului, tunel pe sub centrul oraşului, drum rapid prin Făget, teatru de vară la Cetăţuie, etc. Instituţia intenţionează să lanseze, la începutul primăverii, o licitaţia pentru proiectare şi întocmire de studii necesare în vederea promovării obiectivelor de investiţii proprii ale municipiului. Valoarea estimată a contractului este de peste 9,8 milioane de lei, fără TVA (peste 2 milioane de euro). Obiectul îl constrituie realizarea de studii, documentanţii de urbanism şi amenejarea teritoriului, Planuri Urbanistice Zonale, Planuri Urbanistice de Detaliu, ridicare topo vizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, studiu geotehnic, Studiu de Fezabilitate, expertiză tehnică, audit energetic, relevee. Data prevăzută pentru începerea produrilor de adjudecare este 8 martie.

Reprezentanţii Biroului Mass media au informat că până în prezent municipalitatea nu are astfel de serviciu contractat şi că lucrările specifice se realizau separat, pe fiecare lucrare. „Intenţia este să încheiem un acord cadru pe doi ani pentru aceste servicii. Deocamdată nu avem mai multe informaţii despre acest contract", au mai completat aceştia. Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, a declarat că direcţia pe care o coordonează se ocupă în prezent de organizarea concursurilor de arhitectură, nu de licitaţii. „Probabil este vorba despre un acord cadru care se doreşte pentru eficientizare şi câştigarea de timp", a apreciat Subţirică.

În mandatul Apostu şi Moisin, administraţia locală a beneficiat, potrivit declaraţiilor oficialilor de la acea vreme de studii de urbanism realizate pro bono de arhitecţi ca Adrian Iancu (reamenajare zonă Kogălniceanu sau reamenajare piaţă Mihai Viteazu) sau Sorin Scripacariu (parkinguri zona Megedinţi-Negoiu) sau de către direcţia de specialitate a instituţiei. Mai mult, oficialii popularizau această politică a voluntariatului pentru proiecte publice, tocmai pentru a cheltui cât mai puţini banii de la bugetul local. Mai ales Radu Moisin, în mandatul său de după arestarea fostului primar Sorin Apostu, a promovat această practică. Arhitecţii sau oficiali ai organizaţiilor profesionale ale acestora au condamnat practica, menţionând că şi proiectele publice trebuie să fie de calitatea, iar aceasta din urmă se obţine doar mobilizând resurse financiare. Între 2004-2009, intreval în care primăria a fost condusă tot de primarul Emil Boc, sunt cunoscute practicile instituţiei de a direcţiona sute de mii de lei pe studii de fezabilitate unor firme de proiectare clujene, documentaţii care au ajuns mai apoi în sertarele instituţiei.

 

Comenteaza