Primăria vrea să ia credit pentru asfaltări de străzi

Primăria vrea să ia credit pentru asfaltări de străzi
City-managerul Gheorghe Şurubaru spune că municipiul va trece printr-o nouă etapă amplă de asfaltare.

Clujul va trece printr-un proces amplu de modernizare a străzilor, anunţă reprezentanţii municipalităţii. Pentru marea asfaltare este nevoie şi de bani mulţi, iar una dintre variantele luate în calcul este cea a unui credit. City-managerul Gheorghe Şurubaru a explicat marţi, la Realitatea FM Cluj, că se caută finanţare europeană pentru arterele cu gropi ale oraşului.

„Pregătim un pachet de străzi cu lucrări majore de efectuat. Aceste lucrări le vom include într-un program multianual posibil finanţat dintr-un credit european, dacă se poate, dacă se dovedeşte că e nevoie. Domnul primar ne-a transmis să elaborăm lista străzilor, inclusiv extensii, cum ar fi cea spre Sopor. Vrem să folosim fonduri europene, iar dacă nu, credit", a spus Şurubaru,

Acesta a subliniat că lista străzilor urmează să fie finalizată în cel mult două luni, apoi va fi prezentă primarului şi se va lua o decizie. Nu există încă vreo estimare a valorii lucrărilor ce urmează să fie efectuate. 

Până atunci, însă, străzile Clujului sunt reparate de angajaţii Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP). „Ei se ocupă zilnic de locurile cu probleme. Primim sesizări şi angajaţii RADP fac intervenţii acolo unde este nevoie", a menţionat city-managerul.

În trecut, programele de modernizare a străzilor aveau cifre în denumire. Cel mai ambiţios şi cel mai costisitor a fost programul „288 de străzi". Programul a demarat în 2005, lucrările fiind executate de către consorţiul de firme JV Consorzio Garboli Conicos S.p.A. - Tirrena Scavi S.p.A. Preţul contractul a fost stabilit iniţial la 240.391.212 lei.

Lucrările care făceau obiectul contractului trebuiau să fie executate şi finalizate în 48 de luni de la data intrării în vigoare a contractului. Pe parcursul executării contractului au intervenit mai multe acte adiţionale care au "umflat" contractul la suma de 274.300.000 lei.

La finalizarea contractului, între municipalitate şi antreprenor au intervenit mai multe dispute juridice legate de executarea contractului de execuţie. În acest an, Consiliul Judeţean va lua, de asemenea, un credit de 50 de milioane de euro pentru modernizarea drumurilor din judeţ.

Comenteaza