Primarii de la ţară ameninţă că ies în stradă

Primarii de la ţară ameninţă că ies în stradă
Majoritatea primarilor de la ţară au salarii de sub 1.700 de lei, în condiţiile în care aceştia au, de cele mai multe ori, responsabilităţi egale cu ale primarilor de la oraş.

Anul trecut, când au anunţat că vor ieşi în stradă, primarii de la ţară au primit promisiuni de la vicepremierul Liviu Dragnea că salariile lor se vor majora cel puţin cu o treaptă, începând cu 1 ianuarie 2014. O iniţiativă legislativă care viza ajustarea salariilor a şi trecut de Senat, în noiembrie 2013, însă, ulterior s-a blocat la Camera Deputaţilor. Aşa se face că anul acesta, primarii s-au trezit cu aceleaşi salarii derizorii. Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Cluj, Ovidiu Colceriu, spune că dacă această problemă nu se va soluţiona, primarii din toată ţara se vor mobiliza pentru a picheta Guvernul.

Asociaţia Comunelor din România a depus, anul trecut, un memoriu la Guvern pentru a solicita sprijin în favoarea administraţiilor locale şi primarilor din zonele rurale. Din cele 17 puncte de pe listă, Guvernul a soluţionat doar vreo două, şi acelea mai puţin semnificative, în speţă, punctele care aveau legătură cu funcţionalitatea unor comisii speciale de la nivel local. Nivelul de salarizare al primarilor de la ţară este una dintre problemele arzătoare pentru care nu s-au găsit soluţii,încă, în ciuda faptului că promisiunile din partea guvernanţilor nu au lipsit.

Mai neplăcut e faptul că o bună parte dintre primari au trăit cu impresia că de la 1 ianuarie, 2014, salariile lor vor fi majorate, având în vedere că o iniţiativă legislativă fusese adoptată de Senat, în sensul acesta, anul trecut prin luna noiembrie. Primarii n-au mai aflat că proiectul de lege s-a blocat, ulterior, la Camera Deputaţilor. Aşa se face că preşedintele României, Traian Băsescu, a fost bombardat cu întrebări, de către primarii PDL, la ultima sa vizită pe care a făcut-o la Cluj. "Primarii au fost minţiţi, salariile lor nu au crescut", a putut să spună Băsescu după întâlnirea pe care a avut-o cu primarii.

La Cluj, preşedinte al Asociaţiei Comunelor este primarul comunei Sânpaul, Ovidiu Colceriu. El admite că s-a creat o confuzie în privinţa ajustării nivelului de salarizare pentru că mulţi dintre primari nu au mai aflat că proiectul de lege s-a blocat între cele două foruri legislative: "Au apărut discuţii pe alte proiecte de lege iar noi am fost uitaţi, din păcate. S-a creat o confuzie. Mulţi primari au înţeles că totul s-a aprobat şi că de la 1 ianuarie vor primi bani mai mulţi. Sigur, noi nu ne lăsăm. Acum două zile am avut o întâlnire cu vicepremierul Liviu Dragnea care ne-a promis că va face o grilă de salarizare. La următoare AGA a Asociaţiei vom lua măsuri, dacă nu se ţine de cuvânt. Trebuie să ieşim în stradă dacă nu ni se majorează salariile cu cel puţin o treaptă".

Colceriu spune că nu înţelege de ce este atât de dificil să se ia nişte măsuri legislative care să-i ajute pe primarii din zonele rurale: "Nu se pune preţ pe problemele cu care ne confruntăm, deşi noi avem de cele mai multe ori responsabilităţi la fel de mari precum ceilalţi lideri administrativi din oraş sau de la centru. Este nedrept să ni se interzică să nu facem parte din nici un proiect, să nu avem dreptul la nici un alt tip de indemnizaţie, în condiţiile în care salariile noastre ajung la circa 1.700 de lei, net", spune Colceriu. El arată cu degetrul spre toate celelate instituţii de stat, regii, companii etc., din oraş sau de la centru, unde slariile sunt net superioare. "Într-o instituţie administrativă centrală un şofer ajunge să câştige dublu faţă de un primar de la ţară. Este complet anormal dacă se are în vedere responsabilităţile pe care le are un edil. Nu poţi să ceri performanţă în administraţiile din zona rurală, absorbţie de fonduri europene, proiecte de investiţii, când primarii sunt plătiţi la nivelul acesta", a comentat Colceriu.

 

Comenteaza