Primarul Clujului își dorește comasarea comunelor fără bani: „Asemenea comunități nu se pot dezvolta"

Primarul Clujului își dorește comasarea comunelor fără bani: „Asemenea comunități nu se pot dezvolta"
Edilul clujean și-a propus să introducă tehnologia pe scară largă în oraș

Primarul Emil Boc a declarat că localitățile care nu își pot acoperi cheltuielile de bază cu banii din impozite, ar trebui comasate.

”Susținem o reformă serioasă, profesionistă, în administrația publică locală și o reformă administrativ-teritorială a țării. Sunt foarte, foarte multe unități administrativ teritoriale în România, care din banii pe care îi încasează din impozite și taxe nu își pot acoperi cheltuielile de funcționare elementară. Atunci, evident, sunt dependenți să ceară bani de la guvern, de la consiliile județene și se întrețină acel clientelism politic.

 
 Asemenea comunități nu se pot dezvolta. Nu pot face un trotuar, un drum, să pună asfalt, să dezvolte turismul dacă nu are bani în comună nici măcar să plătească iluminatul public. Reforma administrativ teritorială trebuie făcută, guvernul trebuie să își asume responsabilitatea. Ca să faci comprimarea județelor sau a comunelor, nu trebuie revizuirea Constituției. Revizuirea îți trebuie dacă vrei să introduci regiunea cu titlu juridic, așa cum e județul.


Se pot face două lucruri. În primul rând să unești mai multe comune care nu au bani să își întrețină funcționarea. Le poți comasa foarte simplu fără să revizuiești Constituția, fără nicio problemă. Acesta este primul pas. Dacă perpetuăm această stare va fi mai complicat să facem reformă. Una e să ai trei primari cu trei consilii locale și trei structuri. Așa pierdem fonduri europene”, a declarat primarul Emil Boc, la un post de radio local. 

Comenteaza