Primarul Clujului: “Treceți străzile private la primărie, riscați impozite mari!”

Primarul Clujului: “Treceți străzile private la primărie, riscați impozite mari!”

Emil Boc, edilul din Cluj-Napoca, a recomandat deținătorilor de case și de terenuri aflate pe străzi private, la ZIUA LIVE, să treacă aceste artere în domeniul public pentru că vor plăti impozite majorate dacă ele nu sunt asfaltate.

“Am preluat recent două asemenea străzi, George Bibescu (foto) și Nichita Stănescu, din privat. Fac apel la toți proprietarii de pe acestea străzi să le predea la municipiu pentru că noi avem acum o formulă mult mai suplă de preluare. Altfel, în timp, vor avea impozite și taxe mai mari pentru că trebuie să îi sancționăm pe toți cei care fac praf în municipiu.

Dacă aceste străzi nu se predau sau nu se asfaltează într-o anumită formă, proprietarii vor fi penalizați. Juridic există soluții pentru fiecare situație, o luăm pe fiecare în parte și o analizăm, însă mesajul nostru este să păstrăm calitatea aerului la Cluj.

Facem piste de biciclete, modernizăm toate arterele importante, creăm parkinguri în cartiere, avem controale la șantiere să nu iasă nimeni cu camioanele murdare în oraș. Le transmit asta proprietarilor: ori preluăm noi strada de la voi, o modernizăm, iar responsabilitatea este a noastră, ori aveți doi ani să o asfaltați în regim privat!”, a spus edilul.

Primăria Cluj-Napoca a informat că există un număr apreciabil de străzi private, lucru datorat dezvoltării urbanistice a oraşului, corelativ cu soluţionarea cererilor de revendicare a terenurilor. Aceste străzi sunt situate pe terenuri proprietate privată, reglementate prin documentaţii de urbanism.

Pentru soluţionarea acestor solicitări este necesară trecerea drumurilor situate pe proprietăţi private în domeniul public al municipiului. Sunt preluate în proprietatea publică a municipiului terenuri proprietate privată cu destinaţia de drum, conform documentaţiilor de urbanism aprobate.

Modalitatea de preluare este aceea de a accepta prin hotărâre de consiliu local ofertele de donaţie pentru terenuri. Condiţiile tehnice de proiectare pentru aceste categorii de drumuri sunt: străzi de categoria a III-a – colectoare, cu două benzi de circulaţie, având lăţimea benzii carosabile de 3-3,5 m.

Comenteaza