Primarul comunei Baciu despre criza depozitării gunoaielor: "Nu ştim cât o să rezistăm să plătim taxele acestea mari"

Primarul comunei Baciu despre criza depozitării gunoaielor:
Foarte multe primării din Cluj sunt afectate în continuare de lipsa unui centru de depozitare în judeţ. Printre acestea se află şi primăria comunei Baciu.

Problemele cu salubritatea pentru multe comunităţi clujene s-au complicat în momentul în care vechile rampe pe gunoi, precum cea de la Pata Rât, au fost închise, iar pe raza judeţului nu a mai existat un depozit autorizat, ci doar rampe private provizorii. Astfel, multe primării au fost nevoite să transporte deşeurile la sute de kilometri distanţă spre depozite autorizate sau să plătească suplimentar către firmele private care au rampe de transfer.

"Legat de salubritate, totul depinde de când va fi gata proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (proiectul european derulat de Consiliul Judeţean Cluj, n. red.). Până atunci, noi nu ştim cât o să rezistăm ca să plătim taxele acestea mari, mai ales că s-a băgat şi taxa de mediu.

De la 217 lei să ajungi la 300 de lei pe tona de gunoi este foarte mult. 1 milion de lei pe an se duc pe salubritate de la primărie, iar noi de la cetăţean percepem 9 lei plus TVA pentru partea de salubritate", a declarat primarul din Baciu, Florin Mureşan.

Edilul comunei a mai explicat că această stare de lucruri afectează capacitatea primăriei de a face investiţii pentru modernizarea sistemului de salubritate în comună. "În loc să fac investiţii în modernizare şi pentru implementarea unui sistem de colectare selectivă, eu trebuie să plătesc pentru deşeurile menajere", a precizat primarul.

Mureşan a arătat că, în pofida acestei situaţii, administraţia comunei clujene va amplasa în perioada următoare ghene subterane dar şi supraterane în centrul de comună şi satele aferente.

"Probabil într-o lună de zile vin şi la noi ghenele îngropate, probabil în cartierul Tineretului o să fie ghenele subterane, patru bucăţi. Patru bucăţi vin supraterane, care se vor monta în satele aferente, ca să conştientizăm lumea să înceapă să adune deşeurile selectiv", a mai spus edilul.

Reamintim că proiectul cu fonduri europene al CJ Cluj ce cuprinde şi construcţia unui depozit ecologic de depozitare a deşeurilor, denumit oficial Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, a fost blocat mai mulţi ani, după ce au apărut neînţelegeri şi litigii între beneficiar şi constructor, ce au culminat cu rezilierea contractului şi cu depunerea unor plângeri penale.

Între timp, noua conducere a CJ Cluj a semnat un alt contract, cu un nou constructor, dar cel mai optimist termen de finalizare a primei celule din acest centru de depozitare este sfârşitul anului viitor.

Comenteaza