Primarul din Cămărașu a fost demis pentru incompatibilitate

Primarul din Cămărașu a fost demis pentru incompatibilitate
| Foto: ziare.com

Primarul din comuna Cămărașu, Marcel Iancu Mocean, a fost demis din funcție. Prefectul Clujului, Mircea Abrudean a semnat ordinul de încetare a mandatului acestuia.

”A fost emis ordinul pentru încetarea mandatului înainte de termen, pentru incompatibilitate, conform raportului ANI și conform sentinței definitive și irevocabile, dar și conform referatului secretarului comunei Cămărașu, în baza căruia de fapt, procedural prefectul emite acest ordin Interimatul este asigurat de viceprimar, a fost deja votat în Consiliul Local cu atribuții de primar, lucru care va rămâne valabil până la alegerile locale din acest an”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ, prefectul Mircea Abrudean.

Agenția Naționalã de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate în cazul lui Mocean Iancu Marcel, primar al Comunei Cămărașu pentru perioada 15 iunie 2012 – 08 aprilie 2014, când a deținut simultan funcțiile de primar și membru în Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale Cămărașu.

Potrivit raportului ANI din iulie 2016, fostul primar din Cămărașu a încălcat art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de primar şi viceprimar, […] este incompatibilă cu: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice”;

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Primaul a atacat însă ordinul prefectului în instanță. Acesta susține că a fost membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Cămărașu până în 2014 când a demisionat, tocmai pentru că ANI a început evaluarea privind starea sa de incompatibilitate. ”Primarii au făcut și fac parte din consiliile de administrație ale școlilor din comunele țării. A existat o perioadă, până în anul 2014, când această situație era considerată incompatibilă cu funcția de primar, ulterior, legiuitorul a revenit asupra acestui aspect și a emis o modificare la lege care în prezent permite primarilor să facă parte din Consiliul de administrație al școlilor”, a scris Mircea Mocean într-o postare pe contul său de facebook.

Fostul primar a atacat de altfel în instanță raportul ANI și în 2017, Curtea de Apel Cluj i-a dat dreptate. La sfârșitul lunii noiembrie 2019 , în urma recursului la București - Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat hotărârea Curții de Apel Cluj. Ca urmare acesta a fost demis din funcție de prefect.
”Urmează ca în perioada următoare să parcurg calea juridică, respectiv anularea Ordinului prefectului, pentru a câștiga împotriva neconcordanțelor unor legi care se anulează una în detrimentul alteia. Până la soluționarea acestei probleme, rămân în primărie, ocupând conform legii, funcția de contabil, funcția avută înainte de a fi ales primar”, a mai scris fostul edil pe facebook.

 

Comenteaza