Primarul le cere proprietarilor de pe Câmpului să îşi lege proiectele de „centura de hârtie”

Primarul le cere proprietarilor de pe Câmpului să îşi lege proiectele de „centura de hârtie”
Politica publică de dezvoltare a oraşului şi noile proiecte urbanistice din zona Câmpului trebuie să fie corelate, atfel primăria nu va mai elibera autorizaţii de construire, susţine primarul Emil Boc. Pe acest principiu, proprietarii din zona Câmpului trebuie să îşi gândească un proiect de case în funcţie de traseul „centurii de sud” promisă de administraţie.

În zona La Stâni, în prelungirea străzii Câmpului, pe un teren traversat de pârâul Ţiganilor, şapte proprietari au iniţiat demersurile de avizare pentru un proiect de locuinţe şi servicii. Planul Urbanistic Zonal Fânaţe- La Stâni a fost susţinut ieri în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului (CTATU), când beneficiarilor li s-a cerut să aibă în vedere că nu departe de terenurile lor administraţia a prevăzut o viitoare centură de ocolire a oraşului.

Potrivit prezentării arhitectului Voicu Bozac, terenul de 2,3 ha aflat în proprietatea a şapte beneficiari este împărţi în 24 de parcele, pentru care se propune realizarea de locuinţe. Proiectul mai prevede şi suprafeţe pentru alte funcţiuni decât locuinţe: un teren de tenis, zonă pentru restaurant, centru after-school. În zona propusei arii rezidenţiale există acum teren-pădure, dar şi cursul pârâului Ţiganilor. Terenul are deocamdată conexiuni deficitare cu oraşul, potrivit urbaniştilor, însă Bozac a explicat că în planşe sunt prevăzute trei căi posibile de acces spre noua dezvoltare. Proiectul privat al celor 24 de parcele ar trebui corelat şi cu traseul prevăzut pentru un proiect major de infrastructură al oraşului, lansat acum mai bine de şapte ani, însă deocamdată nerealizat şi fără orizont de şantier pe termen scurt sau mediu. Este vorba despre inelul ocolitor Mănăştur-Someşeni. „Trebuie să ţineţi cont de politica de dezvoltare a oraşului şi să existe o corelare între centura de sud şi proiectele private din zonă", a intervenit primarul Boc. Arhitectul Şerban Ţigănaş, membru CTATU, a subliniat la rândul său că prin corelare s-ar înţelege ca acestea să fie dezvoltate în paralel, mai ales că în zonă există foarte multe PUZ-uri aprobate de primăriei care nu au mai devenit realitate.

Un alt punct vulnerabil al zonei îl reprezintă legarea noilor locuinţe la reţelele de utilităţi, a ţinut să precizeze primarul Emil Boc. „Nimeni nu vă va da dreptul să construiţi dacă nu aveţi utilităţi. Eu nu pot să dau drumul la dezvoltări pe bandă rulantă, iresponsabil", a declarat primarul Emil Boc, cu toate că în mandatul trecut au primit aprobări o serie de proiecte în zona Câmpului, fie că aveau sau nu rezolvat accesul la utilităţi. Membrii CTATU au mai solicitat proiectanţilor să nu neglijeze calitatea spaţiului public şi să prevadă zone verzi şi plantate, alei pietonale pe traseul cursului de apă şi plantaţii de aliniament de-a lungul căilor de acces. Proiectantul a dat asigurări că va fi păstrată vegetaţia de-a lungul celor două braţe ale pârâului Ţiganilor care străbate proprietăţile celor şapte beneficiari ai noului ansamblu rezidenţial. Specialiştii CTATU au stabilit că proiectul va trebui să revină într-o altă şedinţă a Comisiei, cu modificările propuse de urbanişti.

Luminita SILEA, Kristina REȘTEA

Comenteaza