Primarul Timișoarei: "Clujul a luat campionatul ca investiție pur privată"

Primarul Timișoarei:
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, îndeamnă investitorii din oraș să sponsorizeze clubul de fotbal de Liga I, după exemplul CFR Cluj.

Robu ar duce ACS Poli pe culmile victoriilor campionatelor intern şi european, dacă ar avea bani pentru finanţarea clubului de la miile de patroni din oraş. Şi nu le cere mult, doar câte 100 de euro pe lună de la fiecare din cele 1.800 de firme care au urcat pe podiumul Topului Camerei de Comerț și Industrie, conform Ziua de Vest.

„Avem o echipă frumoasă, avem un lot foarte bun. Am început cu o victorie în deplasare, avem perspective foarte bune pentru această ediţie de campionat, ca Timişoara să reintre în zona de sus a fotbalului românesc şi de ce nu, să iasă în cupele europene! 

Dar trebuie să fim alături de echipă cu toţii că dacă ne limităm să stăm la televizor ca să nu plătim 12-40 de lei, dacă nu ne cumpărăm abonamente, sigur că situaţia financiară a clubului nu are cum să fie una corespunzătoare. Dacă firmele din Timişoara nu ies din matca lor, a interesului lor firesc, de a produce profit, e foarte greu să facem performanţă. 

Au fost 1.800 de firme pe podium la Topul firmelor CCIAT, cu rezultate economice foarte bune. dacă fiecare ar da 100 de euro pe lună pentru Poli, ar însemna un buget de 2 milioane de euro. Plus drepturile de televiziune care sunt de la 1,2 milioane până la 1,5 milioane de euro pe ediţie de campionat ar asigura un buget cu care te poţi bate sus de tot în fotbal”, spune primarul.

La acestea, edilul afirmă că s-ar adăuga şi contribuţii de la bugetul local, dar nu ar mai trebui ca greul să fie suportat de bugetul local. Nicolae Robu a menționat că legea sponsorizării este clară şi facil de aplicat, nici birocraţie nu este, ci doar delăsarea potenţialilor finanţatori.

„Ar fi cu adevărat o echipă susţinută de mediul economic, cu toate drepturile susţinătorilor recunoscute. Nu pot să înţeleg. Legea sponsorizării este foarte bună, poţi da 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 5 la mie din cifra de afaceri, către un ONG, iar Poli este un ONG având ca membri asociaţi trei instituţii publice (Consiliul Local, Consiliul Județean, UPT) şi atât. 

Nu poate nimeni suspecta că merg banii prin şmecherii inginereşti spre interesele personale ale cuiva, totul este sub control, transparenţa e totală, operaţia contabilă ce trebuie efectuată pentru sponsorizare este una banală. M-am documentat, pentru că nu înţelegeam de ce nu e înghesuială la sponsorizări şi mi s-a spus că e simplu. Contabilul-şef consemnează o cheltuială cu acest titlu - sponsorizare către... în valoare de... Atât”, explică Robu.

Edilul nu înţelege delăsarea aceasta, pentru că numai în Timişoara se întâmplă, în timp ce în alte locuri din ţară, unde economia este mai slabă, lucrurile se mişcă mult mai bine. „La Cluj, o echipă este pur privată, a fost susţinută de mediul privat, i s-a făcut stadion tot ca investiţie privată, a luat campionatul fiind susţinută astfel. Sau alte echipe din oraşe mici: Urziceni a luat campionatul fiind susţinută de mediul privat.

Nu mi-ar plăcea să fie cofinanţatori, dar evident că între a desfiinţa echipa şi a o lăsa pe mâna unui finanţator, prefer varianta a doua, cu gust amar. Mie mi-ar plăcea să fie o adevărată echipă a comunităţii, la care să vină contribuţii nu mari, de milioane de euro, ci de zeci până la sute de mii de euro, eventual, de la agenţii economici din zonă şi ar putea să fie o echipă care să meargă strună într-un astfel de regim”, declară Robu.

El consideră că „nereuşita” nu e totală, totuşi, pentru că doi ani Poli a fost ţinută doar cu banii veniţi din mediul privat, numai că în raport cu posibilităţile Timişoarei, este puţin. „Le mulţumesc tuturor celor care au susţinut echipa şi celelalte sporturi din oraş, sunt puţini, dar sunt. La volei, am toată stima pentru finanţator, pentru că nu câştigă nimic financiar. 

Prezenţa în tribune este şi financiar un ajutor, dar şi emoţional este un ajutor. Ar trebui să fie o emulaţie în comunitatea timişoreană cu atât mai mult cu cât avem foarte mulţi tineri foarte talentaţi. Doar Academia Hagi e mai tare la juniori decât centrul nostru de tineri, de la Poli”, a conchis Robu.

Comenteaza