Primarul Şulea a cerut stare de alertă în Floreşti din cauza gunoaielor

Primarul Şulea a cerut stare de alertă în Floreşti din cauza gunoaielor
Solicitarea a fost trimisă luni de primarul comunei către Prefectura Cluj.

Am solicitat în cursul zilei de astăzi Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj, în baza prevederilor art 2. lit J, coroborat cu art. 24, lit. C, ale OUG 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, acordul pentru declararea stării de alertă pe raza comunei Floreşti, ca urmare a situaţiei serviciilor de salubritate, concretizată prin imposibilitatea depozitării deşeurilor într-o rampă autorizată", a spus Şulea.

Primarul celei mai mari comune din România afirmă că în acest moment la nivelul Floreştiului serviciul de salubritate se află într-o situaţie specială, fiind în imposibilitatea colectării deşeurilor menajere de la populaţie, ca urmare a imposibilităţii depozitării acestora într-o rampă autorizată.

„La mijlocul acestei luni, operatorul de servicii de salubritate, Quatro Eco Salub (QES), a fost notificat de către Salprest Rampă de suspendarea contractului care permitea operatorului depozitarea deşeurilor în rampa agentului economic amintit. Acesta a motivat suspendarea contractului prin faptul că rampa pe care o operează s-a umplut şi nu mai poate primi noi transporturi.

Rampa temporară ce deserveşte municipiul Cluj Napoca este şi ea aproape de limită, aşa că depozitarea deşeurilor nu ne-a fost permisă. Transportul acestor deşeuri menajere la rampe din alte judeţe cu autospecialele de colectare este imposibil, având în vedere că aceste transporturi ar dura aproximativ 10 ore per autospecială", informează Primăria Floreşti.

Administraţia localităţii arată că problema este una acută, fiind similară la nivelul întregului judeţ, Clujul neavând în acest moment o rampă autorizată de depozitare a deşeurilor menajere şi că Unitatea Administrativ-Teritorială Floreşti, cu o populaţie înregistrată de peste 30.000 de locuitori (35-40.000 locuitori în total), are cel mai mult de suferit de pe urma acestei situaţii.

Edilul Floreştiului precizează că QES se confruntă cu un blocaj financiar din cauza datoriilor pe care asociaţiile de proprietari, via firmele de administraţie, le au la operator, acestea ajungând la 500.000 de lei. Prefectul Gheorghe Vuşcan se află în concediu, iar la comanda instituţiei se află subprefectul Gyorke Zoltan.

El a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că a primit solicitarea Primăriei Floreşti, analizată de juriştii instituţiei, pentru a vedea dacă situaţia creată se încadrează în prevederile legale ce permit declararea stării de urgenţă, iar până marţi instituţia va lua o decizie. Potrivit legii, starea de alertă poate fi declarată de comitetul local pentru situaţii de urgenţă cu acordul prefectului.

Comenteaza