Primele note de plată după schimbările politice ale conducerilor instituţiilor din Cluj

Primele note de plată după schimbările politice ale conducerilor instituţiilor din Cluj
PSD şi-a numit propriul om la şefia Societăţii de Pază şi Protecţie Cluj, iar fostul director, Adriana Sabău, a fost îndepărtată. Însă instanţa i-a dat câştig de cauză femeii. Ea şi-a recuperat şi funcţia dar şi salariile pe care le-a pierdut, circa 80.000 de lei.

Un administrator care să facă ordine în treburile societăţii de Pază şi Protecţie Cluj - aceasta a fost una dintre primele măsuri pe care au luat-o noii lideri ai administraţiei judeţene, în momentul în care au ajuns la putere. Sursele ZIUA de CLUJ spun că numirea lui Robert Cojan ca administrator al acestei societăţi a venit din partea PSD, mai exact, din partea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu. După un an de şefie, Cojan a decis să se retragă şi să lase societatea cu pierderi financiare destul de mari. Mai mult, fostul director, Adriana Sabău, şi-a recâştigat funcţia în instanţă, dar şi salariile.

Direcţia de Pază şi Ordine, din cadrul Consiliului Judeţean (CJ), a fost transformată în societate cu răspundere limitată încă de pe vremea când preşedinte era Alin Tişe. Scopul acestei transformări viza stimula activităţii societăţii. Acum, însă, societatea a ajuns să se confrunte cu pierderi financiare de peste 230.000 de lei. Surse din cadrul Consiliului Judeţean au relatat pentru ZIUA de CLUJ cum s-a ajuns în această situaţie. Se ştie că după ce USL a preluat puterea, liderii de partid s-au înghesuit să-şi instaleze proprii oameni în structurile subordonate, atât ministerelor cât şi Consiliului Judeţean, lucru valabil şi pentru PDL, când a fost la putere.
Direcţia de Pază şi Ordine nu a făcut execepţie, în sensul acesta. Fosta directoare, Adriana Sabău, a fost demisă din funcţie. PSD a decis să-i atribuie mandat de administrator lui Robert Cojan, un apropiat al vicepreşedintelui PSD al CJ, Ioan Oleleu - spun sursele ZIUA de CLUJ. Acesta a comandat chiar şi un audit şi a informat Consiliul Judeţean cu privire la situaţia pe care a descoperit-o. Robert Cojan a explicat că din 2010 angajaţilor societăţii li s-au reţinut bani din salariu fără o bază legală. Aceşti bani s-au dus către două conturi care nu erau înregistrate contabil. Este vorba despre un fond la care contribuiau toţi angajaţii, indiferent că aceştia erau sau nu membri de sindicat: „Pentru acest fond angajaţii care erau membri contribuiau cu 1% din salariul brut, iar cei care nu erau membri de sindicat, cu 0,6%". Un al cont bancar, care nu a fost înregistrat contabil, făcea obiectul unui fond mutual. Cojan a explicat că pentru acest fond mutual, angajaţii contribuiau cu câte 30 de lei lunar. El a adăugat că aceşti bani erau reţinuţi pentru acoperirea eventualelor pagube, ca urmare a neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu. Pentru că nu exista temei legal pentru reţinerea acestor bani, Cojan a decis să le de-a banii oamenilor înapoi. Fără s-a fi negociat în vreun fel cu sindicatul, conducerea societăţii a restituit toţi banii angajaţilor.

Acum, societatea înregistrează o pierdere de peste 230.000 de lei. Mai mult, sursele citate au informat ca fostul director, Adriana Sabău, a obţinut câştig de cauză în instanţă, astfel că ea a fost repusă în funcţie şi şi-a recâştigat şi drepturile salariale pierdute. Cu alte cuvinte, societatea a avut obligaţia să-i plătească Adrianei Sabău circa 80.000 de lei. După ce îşi va finaliza concediul, Adriana Sabău va reveni în funcţie. Între timp, administratorul numit de PSD, Rober Cojan, a ales să renunţe la mandatul său. Rămân, însă, pierderile financiare, pentru care conducerea va trebui să găsească o soluţie.

 

Comenteaza