Video Primul autobuz electric românesc, prezentat la Cluj. A fost deja în teste pe străzile oraşului

Primul autobuz electric românesc, prezentat la Cluj. A fost deja în teste pe străzile oraşului

Clujenii vor avea ocazia să vadă primul autobuz electric românesc, sâmbătă, în cadrul Smart Mobility Cluj, pe platforma BT Arena. 

"Ai ocazia sa vezi primul autobuz electric românesc. ATP Bus e-UpCity, nu se poate să nu îl remarci la Smart Mobility Cluj 2021! ", transmit organizatorii evenimentului clujean. 

Grupul ATP, controlat de antreprenorul Mircea Cîrț, produce la Baia Mare un autobuz 100% electric cu autonomie minimă de 200 de kilometri. Autobuzul poartă numele ATP Bus e-UpCity, iar autonomia sa poate fi extinsă până la 360 de kilometri. Are 83 de locuri și o lungime de 12,18 m. Vehiculul are baterii furnizate de CATL, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii și va avea omologare europeană.

La nivel de conectivitate, ATP Bus e-UpCity oferă WI-FI, prize USB cu două porturi încorporate în dreptul fiecărui set de scaune și monitor cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia.

Siguranța oferită de e-UpCity este asigurată de sistemul anti-blocare ABS, cel electro-pneumatic (EBS) și cel de control electronic al stabilității (ESC). Vehiculul este dotat și cu sistem de monitorizare pentru spațiul interior. Datele acestuia sunt transmise pe monitorul din zona de lucru a șoferului astfel încât, în caz de pericol, acesta să poată reacționa. Pasagerii au la dispoziție butoanele pentru oprire la cerere și au acces la sistemul de urgență pentru deschiderea ușilor.

Prețul vehiculului rămâne încă o necunoscută: „Prețul de achiziție variază în funcție de varianta configurată, de numărul de locuri, de autonomia de transport pentru care se optează, chiar de numărul de autobuze comandate de același client. Prețul va fi dezvăluit după prima vânzare”, s-au mărginit să declare cei de la ATP.

După un prim periplu pe străzile de Baia Mare, reședința ATP Motors, Prototipul Up City a ajuns, în mai 2021, și la Cluj Napoca.

Cluj-Napoca, primul oras din Romania cu autobuze electrice

Lansate pe 31 mai 2018, primele autobuze electrice fac senzație pe străzile din Cluj Napoca. În acest moment, Compania de Transport Public Cluj-Napoca SA are în dotare 41 autobuze electrice, dintre care 11 achiziționate prin fonduri elvețiene și 30 prin fonduri europene. ”Municipiul nostru are cea mai mare flotă de autobuze electrice din România și se află în primele 10 orașe din Uniunea Europeană, raportat la numărul de locuitori. Acest lucru arată respectul nostru față de clujeni, dorința de a oferi o calitate a vieții superioară la Cluj, de a promova transportul public nepoluant. În continuare, Primăria și Compania de Transport Public au proiecte de modernizare a flotei de transport public prin achiziționarea a 50 de troleibuze și a 24 de garnituri de tramvai. Apreciem eforturile Uniunii Europene de susținere prin politica de coeziune a transportului public nepoluant. În această direcție municipalitatea clujeană continuă să susțină dimensiunile europene nepoluante și în următorul exercițiu financiar 2021 – 2027 pe componenta de mobilitate și transport nepoluant”, a declarat primarul Emil Boc.

Autobuzele electrice au o lungime de 12 metri, o capacitate de 78 de locuri fiecare și o autonomie de 105 kilometri pentru bateriile noi, fiind produse de o companie poloneză. Autovehiculele sunt dotate cu aer condiționat, sistem de numărare al călătorilor, Wi-Fi gratuit și rampă pentru accesul cărucioarelor. Costul unui autobuz electric este de 2,4 milioane de lei, fără TVA.

Comenteaza