Primul autobuz fără şofer , în primăvară, pe străzile Clujului. Vor urma cele cu hidrogen

Primul autobuz fără şofer , în primăvară, pe străzile Clujului. Vor urma cele cu hidrogen

Municipalitatea nu renunţă la ideea autobuzelor autonome şi a celor cu hidrogen.

"Nu. Ea face parte din proiectele noastre şi în primăvară vom avea un prim proiect pilot, cu privire la utilizarea autobuzelor autonome, pe nişte trasee bine precizate, cu condiţii de maximă siguranţă. Trebuie să fie foarte clar, inteligenţa artificială nu va putea fi eliminată din viaţa noastră. Şi noi ne gândim că, efectuarea unor operaţiuni repetitive, introducerea aceloraşi date, în fiecare zi, la aceaşi oră, acelea pot fi preluate de mecanisme de inteligenţă artificială. ", a declarat Emil Boc, la ZIUA LIVE, care a punctat că administraţia locală suţine, pe lângă mijlocele de transport electrice şi cele cu hidrogen. 

Autobuze autonome

La începutul anului, Primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță, valoarea contractului fiind de 135.000 de lei.  UTCN va furniza consultanță în elaborarea caietului de sarcini, a criteriilor de selecție și a factorilor de evaluare, evaluarea tehnică și financiară a ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziție publică pentru achiziționarea de autobuze autonome electrice și participarea în cadrul procesului de recepție.

Proiectul-pilot de implementare a autobuzelor autonome în oraș a fost anunțat de oficialii primăriei anul trecut. Aceștia au precizat că autobuzele fără șofer ar uma să fie prezente pe străzile din centrul Clujului în maximum doi ani. Este vorba despre autobuze de capacitate mică (10-12 locuri), vehicule care vor fi folosite pentru zona centrală unde nu ajung alte mijloace de transport.

Acestea ar uma să fie testate timp de un an în cadrul proiectului-pilot, care apoi ar putea fi extins cu finanțare europeană și în alte zone ale orașului. Un vehicul autonom de genul acesta costă între 250.000 şi 350.000 de euro. Cluj-Napoca va fi astfel primul oraș din România care va avea autobuze autonome, după modelul care deja există în Paris, Lyon sau Viena.

Autobuze cu hidrogen 

Clujul vrea să mai bifeze o premieră. Autobuze cu hidrogen. Chiar dacă multi nu cred, acestea sunt mai sigure ca autobuzele diesel. Emil Boca anunțat, anul trecut, că Primăria s-a înscris pentru cumpărarea de astfel de autobuze cu bani europeni. Un astfel de autobuz costă aproximativ 650.000 euro. 

“Am avut ocazia să testez la București aceste autobuze cu hidrogen. Sunt doar 160 în lume, dar industria merge mai departe. Costurile sunt mai mari pentru stațiile de încărcare față de cele necesare autobuzelor electrice. Dar încărcare durează doar 7 minute pentru 150 de km. Acesta este viitorul. Uniunea Europeană este dispusă să acorde stimulente și noi ne-am înscris pe această linie de a achiziționa autobuze electrice, dar și cu hidrogen”.

Comenteaza