Primul pas pentru Arealul Natural Hoia-Baciu

Primul pas pentru Arealul Natural Hoia-Baciu

Primăria a contractat o firmă din Cluj care urmează să realizeze studiul științific pentru declararea pădurii Hoia-Cheile Baciului ca arie naturală protejată

''Arealul Natural Hoia-Baciu este de astăzi cu un pas mai aproape de a fi realizat!  Primăria Cluj-Napoca a contractat pentru 80.000 de lei serviciile M&S ECOPROIECT din Cluj-Napoca pentru a realiza un studiu asupra biodiversității sitului pădurea Hoia-Cheile Baciului în vederea conservării și protejării, respectiv pentru declararea pădurii ca zonă naturală și instituirea regimului de arie naturală protejată'', spun consilierii USR. 

 „Studiul care se dorește a fi realizat va îndeplini rolul de bază pentru luarea unor măsuri de management în scopul conservării arealului natural, amenințat de factorul antropic, conform cerințelor autorității contractante. Studiul se face pe baza unei analize în teren pentru toate categoriile de organisme cu accent pe cele protejate conform legii, procesarea datelor, elaborarea de hărți, elaborarea studiului final. În cadrul studiului final se vor prezenta datele de biodiversitate si de mediu abiotic, presiunile si amenințările, importanta cconservării, propuneri de management în viitor, perspective de dezvoltare a unor activități compatibile cu obiectivele de conservare. Studiul va trebui să acopere o perioadă ce include obligatoriu lunile aprilie – iunie'', arată Primăria. 

Firma M&S ECOPROIECT din Cluj-Napoca este administrată de Ciprian Corpade, lector univesitar în cadrul Facultății de Geografie a UBB Cluj.

Proiectul privind realizarea Master Planului vizând Arealul Natural Hoia – Baciu a fost depus, in septembrie 2022, de către consilierii județeni USR Cluj și cei din filialele Cluj-Napoca, Baciu și Florești, după lungi consultări cu societatea civilă.

„Este un proiect de anvergură, care prevede parteneriatul între cele trei UAT-uri și, având în vedere că vorbim de o suprafață de peste 1.600 de hectare, Hoia – Baciu are potențialul de a deveni cel mai mare areal natural din țară. Nu e un proiect care a pornit de la zero. Există o susținere locală intensă pentru acest proiect: comunitatea științifică și clujenii au militat pentru el. Este un proiect pentru care și noi am militat, depunând un amendament la bugetul local. Ce lipsește în acest moment este voința politică astfel încât Arealul Natural Hoia – Baciu să devină realitate. Depunem acest proiect și vă așteptăm alături de noi, pentru ca inițiativa să devină o realitate pentru clujeni”, a transmis Alexandra Oană, consilier local USR Cluj.

Proiectul susține realizarea unui Master Plan unitar pentru întreaga zonă mărginită de Pădurea Bogoșir, Pădurea Saloș, Pădurea Chișegeu, Pădurea Hoia, Pădurea de Stejar Pufos de la Hoia, Rezervația Naturală Cheile Baciului, Platoul Sift și toate zonele intermediare necesare pentru protecția biodiversității dintre acestea este esențială pentru dezvoltarea unitară a zonei metropolitane între Baciu, Florești și Cluj-Napoca pe termen lung și foarte lung.

Arealul Hoia-Baciu beneficiază de un amestec unic la nivel regional care trebuie dezvoltat astfel încât să crească calitatea vieții în întreaga zonă metropolitană, printr-un proiect care poate favoriza dezvoltarea sustenabilă și care poate contribui la prestigiul internațional al comunităților. Nu e vorba doar de o pădure, ci un întreg ecosistem care poate deveni unul de referință la nivel european dacă se va bucura de protecția necesară pentru a accesa fondurile europene.

Obiective care trebuie puse în valoare printr-un master plan unitar pentru Arealul Hoia-Baciu:

Pădurea Hoia,
Pășunea cu peri seculari,
Parcul Etnografic Național ”Romulus Vuia”,
Parcul Tematic Agrozootehnic USAMV,
Rezervația Naturală Cheile Baciului RONPA0358,
Pădurea de stejar pufos de la Hoia ROSCI0146,
Pădurea cu aluni de la Hoia,
Pajiștea Hoia Est,
Poiana cu peri pădureți de la Hoia,
Poiana rotundă de la Hoia,
Trecătoarea Saloș,
Arie arheologică epoca musteriană de la Tăietura Turcului,
Arie arheologică de la Pădurea Hoia,
Monument funerar perioada romană,
Așezare neolitică de la Gura Baciului,
Arie arheologică Dealul Chișegeu sud,
Arie arheologică Cigadâmb „Dealul de sus”

Comenteaza