Primul pas pentru autobuze fără șofer în Cluj. Primăria a semnat contractul de consultanță cu Universitatea Tehnică

Primul pas pentru autobuze fără șofer în Cluj. Primăria a semnat contractul de consultanță cu Universitatea Tehnică

Până în februarie municipalitatea clujeană va avea primele detalii concrete despre cum și pe ce traseu ar urma să funcționeze traseul experimental de autobuz fără șofer, numit generic linia 0.

Primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță, valoarea contractului fiind de 135.000 de lei. ”Până în februarie, cel târziu martie, ei ne vor furniza documentațiile necesare, astfel încât acest proiect de mobilitate urbană să prindă contur”, a declarat Ovidiu Cîmpean, directorul Direcției de dezvoltare locală a municipalității.

UTCN va furniza consultanță în elaborarea caietului de sarcini, a criteriilor de selecție și a factorilor de evaluare, evaluarea tehnică și financiară a ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziție publică pentru achiziționarea de autobuze autonome electrice și participarea în cadrul procesului de recepție.

Proiectul-pilot de implementare a autobuzelor autonome în oraș a fost anunțat de oficialii primăriei anul trecut. Aceștia au precizat că autobuzele fără șofer ar uma să fie prezente pe străzile din centrul Clujului în maximum doi ani. Este vorba despre autobuze de capacitate mică (10-12 locuri), vehicule care vor fi folosite pentru zona centrală unde nu ajung alte mijloace de transport.

Acestea ar uma să fie testate timp de un an în cadrul proiectului-pilot, care apoi ar putea fi extins cu finanțare europeană și în alte zone ale orașului. Un vehicul autonom de genul acesta costă între 250.000 şi 350.000 de euro. Cluj-Napoca va fi astfel primul oraș din România care va avea autobuze autonome, după modelul care deja există în Paris, Lyon sau Viena.

Comenteaza