Video Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 30 de ani, care trece şi prin Cluj-Napoca, a ajuns în ţară

Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 30 de ani, care trece şi prin Cluj-Napoca, a ajuns în ţară
| Foto: https://www.facebook.com/IonutSavoiu

Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 30 de ani a ajuns la Curtici și a primit autorizaţia de a circula în ţară. Trenul, produs în Polonia, va fi operat de CFR Călători. 

Primul tren produs de către Alstom pentru a fi livrat României, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în cadrul contractului privind achiziţia a 37 de rame electrice pentru servicii de transport feroviar de călători de mediu şi lung parcurs a trecut testele şi inspecţia finală de fabrică şi a fost expediat în 29 noiembrie.

Trenul electric care a ajuns la Curtici sâmbătă face parte din setul de 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR1) care au fost contractate de ARF. Ele au fost produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia) şi vor conecta Bucureştiul cu principalele centre urbane ale ţării.

De asemenea, vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.
 
Ramele electrice de lung parcurs vor deservi mai multe rute, printre care și București Nord-Brașov-Arad, București Nord -Craiova-Timișoara-Arad și Cluj-Napoca-Arad-Timișoara.
 
Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un total de 2.421.771.878 lei, fără TVA. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Cele 37 rame Alstom Coradia Stream vor intra în circulație pe parcursul anului 2024, potrivit calendarului din PNRR. 

Comenteaza