Profit din cogenerare pentru Regia Autonomă de Termoficare

Profit din cogenerare pentru Regia Autonomă de Termoficare
Sistemul de generare a energiei termice şi electrice din municipiu s-a extins printr-o investiţie de 2,4 milioane de euro, în parteneriat cu E.ON Ruhrgas şi cu Rheine Energie.

Investiţia inaugurată ieri de Regia Autonomă de Termoficare (RAT) a constat în montarea a două cazane de apă fierbinte performante, de 16 şi 24 MW, care vor duce la servicii mai eficiente pentru clujeni şi la diminuarea cu 10% a subvenţiei acordate societăţii de către municipalitate, potrivit instituţiei. Sistemul de cogenerare aduce un profit de 5% companiei Colonia, care îl administrează.

Lucrările de extindere a instalaţiilor tehnologice de cogenerare (producerea la pachet a energiei termice şi electrice) din Centrala Termică de Zonă de pe platforma aflată pe str. Plevnei nr. 68-70 au constat în montarea a două cazane de apă fierbinte cu putere de 40 de MW şi s-au încheiat la începutul lunii. Investiţia a fost inaugurată în prezenţa lui Christoph Von Cube - reprezentant al Rheine Energie - şi George Cristodorescu - reprezentant al E.ON Ruhrgas International. Noua instalaţie este în probe de două săptămâni. Sistemul de cogenerare este administrat de Colonia, care are ca acţionari RAT, E.ON Ruhrgas şi Rheine Energie, fiind implementat la Cluj în 1998. Extinderea acestui sistem înseamnă economii la bugetul local de 2,7 milioane lei pentru că scade preţul de cost al agentului termic.

Potrivit primarului Sorin Apostu, dacă E.ON nu va majora preţul la gaz, clujenii vor plăti iarna următoare chiar facturi mai mici la energia termică. El a subliniat că investiţia duce la scăderea cu 10% a subvenţiei acordate de municipalitate către RAT. Banii vor rămâne regiei anul acesta pentru susţinerea programului de investiţii. "Prin producerea energiei electrice prin cogenerare sunt asigurate preţuri competitive, cu 10% mai mici decât tarifele din piaţa energiei obţinute în mod clasic. Investiţiile realizate în ultimii ani în sistemul centralizat de termoficare ne-au permis să facem economii anuale de cel puţin 10 milioane de lei. Încercăm să asigurăm costuri decente şi suportabile pentru încălzirea şi apa caldă a clujenilor şi în anii care vor urma. Am reuşit să menţinem în această iarnă preţul gigacaloriei pentru populaţia racordată la sistemul de termoficare", a precizat Apostu.

"Nu noi suntem cei care răspundem de creşterea preţului la gaz. Dacă am putea să operăm modificări ale acestuia, ne-am fi descurcat la nivelul activităţilor companiei. Am reuşit, prin eforturi proprii, să finalizăm la timp o investiţie care va creşte performanţa companiei la care suntem acţionari", a menţionat Cristodorescu. Sistemul de cogenerare are ca avantaje producerea la pachet a energiei termice şi electrice la un randament de 85%, creşterea siguranţei în alimentarea cu agent termic a punctelor termice din oraş, reducerea consumurilor specifice de producere a energiei termice. Reprezentanţii primăriei spun că la producerea în cogenerare preţurile sunt cu 10% mai mici decât tarifele din piaţa energiei electrice, iar la energia termică sunt cu 20% mai scăzute decât ale unei instalaţii termice clasice.

Energie pentru Sanex

"În prezent, putem să asigurăm întreaga producţie de energie către populaţie. Energia termică o furnizăm doar consumatorilor casnici. Suntem şi în discuţii cu Sanex, dar acolo se schimbă des acţionariatul şi mai negociem. Energia electrică produsă prin cogenerare o furnizăm pe contract către Electrica. Sistemul de cogenerare aduce un profit de 5% societăţii Colonia, care se împarte între acţionari. Suma e una importantă", a precizat directorul RAT, Emil Miron.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza