Programul evenimentelor pentru Mica Unire la Cluj-Napoca

Programul evenimentelor pentru Mica Unire la Cluj-Napoca

În fiecare an, pe data de 24 ianuarie, este sărbătorită Mica Unire, cunoscută ca Unirea Principatelor Române. Românii au zi liberă prin lege. În anul 2023, cei care lucrează la stat vor avea în plus și ziua de 23 ianuarie liberă. 

La Cluj-Napoca, Mica Unire va fi sărbătorită în centrul orașului, cu muzică și foc de artificii. Suma de 220.000 de lei a fost acordată, de la bugetul local pentru 2023, pentru acest eveniment.

Programul evenimentelor pentru Mica Unire la Cluj-Napoca

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Hora Unirii este la bază o poezie scrisă de poetul Vasile Alecsandri. A fost publicată în anul 1856, în revista condusă de Mihail Kogălniceanu, Steaua Dunării. Poezia are în vedere dorința arzătoare a locuitorilor Moldovei de a se uni cu românii din Țara Românească.Versurile au beneficiat și de o linie melodică, creată de muzicianul Alexandru Flechtenmacher, iar mai apoi se crede că ar fi fost dansată în centrul orașului Iași pentru prima dată. După anunțarea unirii, pe 24 ianuarie 1859, românii au făcut din această horă a unirii un simbol național.

Comenteaza