Proiect imobiliar Record. „Baza sportivă se repune în funcţiune"

Proiect imobiliar Record. „Baza sportivă se repune în funcţiune
Un proiect imobiliar cu 230 de apartamente şi 12.000 mp dedicaţi birourilor, dar şi cu bază sportivă proprie, aşteaptă să primească autorizaţia de construire.

Pe strada Onisifor Ghibu se pregăteşte un proiect imobiliar de amploare. Este vorba despre Record Park, un ansamblu imobiliar care vine să înlocuiască vechile clădiri ale fabricilor Argos şi Jolidon, respectiv o parte din baza sportivă Record. Terenul are peste 17.000 mp.

Pe acesta urmează să fie ridicate o clădire de apartamente şi una de birouri: vor exista 230 de apartamente, birourile vor avea 12.000 mp, iar 1.000 mp au fost gândiţi ca spaţiu de retail. Investitorii sunt belgieni, iar suma pusă la bătaie este de 40 de milioane de euro.

„E ceva deosebit. Mie îmi place", a spus primarul Emil Boc şi ne-a făcut curioşi. Aşa am ajuns să vorbim cu proiectantul, cunoscutul arhitect clujean Eugen Pănescu.

„Este un proiect de restructurare a spaţiilor industriale care nu mai funcţionează. O parte se dezvoltă pe terenul fostelor fabrici Argos şi Jolidon, care şi-au relocat producţia şi au vândut terenul, iar altă parte pe jumătate din baza sportivă Record, care nu mai funcţionează de mai mult de 10 ani.

Baza este împărţită în două. A fost proprietatea fabricii, iar când aceasta s-a despărţit, a fost împărţită şi baza. Investitorii belgieni au reuşit să cumpere numai jumătate din ea. Baza sportivă se va repune în funcţiune, va avea inclusiv bazin de înot, sală de fitness, de gimnastică.

Acest proiect este un mix de apartamente şi birouri, dar are şi această bază sportivă. Va mai pune în valoare şi o clădire industrială pentru funcţiuni creative şi productive, pentru a se mula pe strategia oraşului, aceea de a găsi spaţii unde se îmbină mai multe sectoare. Opţiunea noastră a fost pentru tehnologie avansată şi artă", a spus Pănescu, arhitect la Planwerk.

Acesta a dezvăluit că investitorii vor amenaja zona ca un spaţiu deschis. Vor realiza o promenadă pe malul canalului Morii, mai multe podeţe care vor face legătura cu complexul de birouri The Office, iar circulaţia nu va fi îngrădită.

Aşadar, de pe strada Onisifor Ghibu se va putea traversa noul ansamblu imobiliar, se va putea trece peste canalul Morii, apoi, pe lângă clădirea The Office, se va putea ajunge la staţia de transport în comun Someşul, respectiv la staţia Cluj Bike din zonă. Întregul areal a fost gândit să fie accesibil persoanelor cu toate categoriile de dizabilităţi.

„Este un proiect normal pentru Cluj, un amestec de birouri şi locuinţe. Sunt însă câteva elemente de detaliu şi design care îl fac deosebit; aceasta este valoarea adăugată pentru acest proiect", a subliniat Pănescu.

Momentan, noul ansamblu nu are autorizaţie de construire. Se aşteaptă un verdict de la comisia de sistematizare a traficului rutier, având în vedere vecinătatea cu Liceul Avram Iancu. „Nu s-a aprobat încă pentru că trebuie să analizăm ce se va întâmpla dacă pe Onisifor Ghibu vor circula zilnic 300 de maşini în plus", au declarat reprezentanţi ai municipalităţii.

Investitorii au fost obligaţi să comande un studiu de trafic. „S-a discutat în comisia de circulaţie şi se va mai discuta o dată. Timpul de trafic intens cauzat de şcoală este doar între anumite ore şi 8-9 luni pe an. În rest nu este trafic intens. Zona se află între doi poli de dezvoltare, centru şi Mărăşti, creşte, poate şi are voie să se dezvolte, dar o parte din structura urbană nu e complet adaptată.

Noi am gândit două ieşiri din garajele subterane, autonome, care dau în Onisifor Ghibu, dar pe partea de capăt, spre strada Scorţarilor. Deţinătorii ansamblului au cumpărat şi o casă pentru a se amenaja o ieşire auto directă pe Scorţarilor. Propunerea de a avea o ieşire auto acolo nu a fost aprobată de primărie, aşa încât a rămas să fie utilizată doar pentru traficul pietonal şi velo", a explicat arhitectul.

Record Park va avea 226 de locuri de parcare, în cele două garaje subterane. Proiectul mai prevede amenajarea unui restaurant şi a unei grădiniţe.

Comenteaza