Update Parcare de motociclete și camere video pentru detectarea locurilor de parcare. Proiectele semifinaliste ale clujenilor

Parcare de motociclete și camere video pentru detectarea locurilor de parcare. Proiectele semifinaliste ale clujenilor
Proiectele semifinaliste ale clujenilor. Parcare de motociclete și camere video pentru detectarea locurilor de parcare.

Primăria Cluj-Napoca a stabilit care sunt proiectele eligibile dintre cele depuse anul acesta de clujeni în cadrul programului de bugetare participativă. Din cele 164 de dosare au fost declarate eligibile 47, mai puține decât anul trecut.

Totuși, este de remarcat că în 2018 programul este nișat. Sunt tot mai mulți oameni care înțeleg direcția europeană a orașului și merg cu propunerile în direcția aceasta. Pe de altă parte, unele dintre idei se suprapun pe (sau vin în completarea unor) proiecte deja inițiate de primărie. Poate cu acest scop au și fost declarate eligibile: ca municipalitatea să împuște doi iepuri cu un foc. S-a întâmplat și cu programul precedent.

De exemplu, str. Iuliu Maniu a fost propusă spre a deveni shared space (semipietonală), autor Marcel Ionescu-Heroiu; primăria a premiat deja concursul de soluții care regândește nouă străzi din zonă, inclusiv Bolyai Janos, strada cu care Iuliu Maniu se intersectează.

Apoi, Zorilor, cartier verde, crearea unei esplanade și conectarea cu Parcul Iuliu Prodan (autor Răzvan Vasiu) apare, într-un mod oarecum asemănător, în planul urbanistic creat de arhitectul Szabolcs Guttmann pentru str. Gheorghe Dima, unde este gândit și un parking suprateran.

Dacian Mujdar vine cu o idee interesantă: camere video care să comunice cu o aplicație, astfel încât să aflăm în timp real pe telefonul inteligent unde sunt locuri de parcare libere, la bordură. Primăria avea un plan similar, încă cu senzori în asfalt; aceștia urmau să fie folosiți și la dirijarea traficului.

Amenajarea de parcări pentru scutere și motociclete este un alt proiect care apare în bugetul municipiului pe 2018. Acesta a fost propus de PSD Cluj, acceptat surprinzător de primărie, dar încă departe de a fi pus în practică. Dacă se va face anul viitor, Emil Boc va putea spune că provine de la cetățeni, nu de la politicienii care îi fac opoziție.

Marius Cornel Mornea vine cu o altă idee creativă. ”Învață pe stradă” prevede realizarea unor panouri informative cu momentele cheie din viața celui care dă numele unei străzi. Astfel, oamenii s-ar putea opri să afle date despre unele personalități importante din istoria țării, dar peste care au dat pagina la ora de istorie. Tot legat de educație, Antonia Roman a propus aparate de sport în curtea școlii.

Directorii disperați din cauza lipsei fondurilor continuă să lupte pentru elevii lor. În 2017, două școli au avut proiecte câștigătoare: Nicolae Titulescu și Ion Creangă au cerut bani pentru extinderea clădirilor. Acum, directorul Adriana Lucia Tarța a solicitat dotarea laboratoarelor Colegiului Tehnic Raluca Ripan. Amenințat cu comasarea cu Liceul Economic, acum doi-trei ani, Colegiul are acum tot mai mulți elevi și pare să meargă într-o direcție bună.

Mai sunt multe proiecte interesante, pe care le puteți vedea pe bugetareparticipativa.ro. În următoarele 20 de zile, clujenii pot vota cele mai interesante idei, care apoi se vor înfrunta în finală.

Dacă tot vorbim despre proiectele eligibile în 2018 pentru a fi cuprinse în bugetul pe 2019, să amintim și ideile de anul trecut. Din cele 15 câștigătoare, un singur proiect este realizat, autobuzele școlare, alte două fiind în faza de execuție: toalete în oraș și clădiri verzi (deși acesta a fost ”pervertit” în poduri cu vegetație).

Procedura de vot este următoarea:

1. În perioada 1-21 octombrie 2018, clujenii pot vota câte un proiect din cele șase domenii:

·      Alei, trotuare şi zone pietonale

·      Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei

·      Spații verzi și locuri de joacă

·      Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public)

·      Infrastructură educațională și culturală

·      Oraşul digital

În această etapă de vot, fiecare cetățean are 6 voturi.

2. În urma acestei prime etape de vot, se vor selecta 30 proiecte. Primele trei clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte, în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.

3. În perioada 22 octombrie - 28 octombrie va avea loc validarea voturilor pe domenii.

4. În perioada 29 octombrie - 18 noiembrie va avea loc etapa finală de vot. În cadrul acesteia, fiecare cetățean poate vota un singur proiect din cele 30 care au intrat în această etapă de vot.

Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte. La sfârșitul acestei etape, vor fi selectate 15 proiecte.

5. În 26 noiembrie vor fi afișate pe platforma www.bugetareparticipativa.ro cele mai votate 15 proiecte care vor fi implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu 2019.

Votarea online presupune crearea unui cont pe platforma www.bugetareparticipativa.ro sau autentificarea pe platformă cu datele deja introduse. Pot vota doar persoanele care se află în aria teritorială a municipiului.

Persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizate cu mediul online vor putea vota cu sprijinul primăriei. La Centrul de Cultură Urbană Casino va fi amenajat un birou unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de vot, între orele 13:00-17:00, se va acorda sprijin persoanelor care doresc să voteze.

Stadiul implementării proiectelor din cadrul bugetarii participative Cluj-Napoca 2017 poate fi consultat aici: https://bugetareparticipativa.ro/proiecte-in-implementare/

Pentru informații suplimentare cu privire la procesul de bugetare participativă :

  • website : www.bugetareparticipativa.ro

  • email : bugetareparticipativa@primariaclujnapoca.ro

  • telefon : 0371 376 646 (de luni până vineri, orele 13:00-17:00)

  • facebook: Bugetare participativa (http://fb.com/bugetareparticipativa)

Comenteaza