Proiectele trăsnite ale politicienilor pentru Cluj: monorail, tunel pe sub Feleac, Someş navigabil VIDEO

Proiectele trăsnite ale politicienilor pentru Cluj: monorail, tunel pe sub Feleac, Someş navigabil VIDEO
O linie de tramvai suspendată, care să lege Clujul de autostrada de la Gilău. Aceasta este cea mai recentă propunere a autorităţilor şi face parte dintr-o galerie de idei trăsnite. De-a lungul timpului, la Cluj s-a vorbit despre Someşul navigabil, tunel pe sub centrul oraşului sau chiar pe sub Feleac. Toate acestea au creat dezbateri la vremea lor, dar au rămas la stadiul de proiect.

Apropierea alegerilor îi face pe candidaţi să vină cu idei care mai de care mai năstruşnice. PSD-istul Mircea Jorj a propus o autostradă suspendată deasupra axului Someşului. "Să fie suspendat, dar să fie monorail!", a licitat şeful liberalilor clujeni, Marius Nicoară.

De curând, ideea a fost preluată şi de viceprimarul Laszlo Attila, care a cerut unor specialişti să facă un studiu despre posibilitatea construirii unor şine de tramvai pe piloni. Trenul ar urma să şerpuiască deasupra albiei râului de la Gilău până la Sala Sporturilor.

"Ar fi interesantă şi varianta cu un tren suspendat care să meargă de-a lungul Someşului", spune viceprimarul Laszlo Attila.

Propunerile excentrice au ceva vechime la Cluj. Lista a fost deschisă de fostul primar naţionalist al Clujului. Cel mai celebru caz, dar şi cel mai ironizat, este tunelul de sub dealul Feleacului, propunere înaintată de fostul primar Gheorghe Funar.

Dacă tunelul prin Dealul Feleacului n-a mai fost realizat, alţii s-au gândit să sape pe sub oraş. Primul care a propus un tunel subteran a fost primarul Emil Boc.

Preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, nu s-a mulţumit cu autostrada suspendată. A avut idei şi pentru adâncuri. El a propus nu unul, ci două tuneluri pe sub centrul municipiului. Directorul Direcţiei de Drumuri, Ion Pantelimon, a mers chiar mai în străfunduri: a deschis discuţia despre un tunel din Floreşti până în Apahida.

Unul dintre cei mai renumiţi arhitecţi ai Clujului, Emanoil Tudose, susţine că nu există nici o justificare pentru costurile enorme presupuse de săparea unor tuneluri subterane. Vezi ce spune acesta, în materialul video.

Imaginaţia politicienilor nu s-a oprit aici. Dacă e să călătorim pe deasupra Someşului, de ce nu am vedea de sus nişte vaporaşe?

Someş navigabil şi-a dorit şi Emil Boc, primarul interimar Radu Moisin a organizat recent chiar o dezbatere publică pe acest subiect, iar şeful judeţului, Alin Tişe, a inclus proiectul în viziunea sa pentru Clujul următorilor 20 de ani.

Reporter: Valentin Mălăescu
Imagine: Ersek L., C. Fedeleş

Comenteaza