Video Proiectul Centrului Integrat de Transplant Cluj avansează. Tișe: „Cum avem finanțarea, dăm drumul la construcție”

Proiectul Centrului Integrat de Transplant Cluj avansează. Tișe: „Cum avem finanțarea, dăm drumul la construcție”

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că documentațiile tehnice s-au finalizat, iar odată cu obținerea finanțării va începe și construcția propriu-zisă a centrului de transplant.

Unicul centru de transplant multiorgan din România va dispune de 277 de paturi, dintre care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord și cel hepatic.

„Acest centru de transplant, care va deveni un institut, pentru că se va reloca actualul institut renal, se va muta în această clădire. Noi, prin concursul de soluții, care este singurul concurs de soluții în domeniul medical realizat în România, am făcut pași importanți și am ajuns cu documentația în comsiile tehnice de la primăria Cluj-Napoca și de la Consiliului Județean. În 27 mai a fost avizat Planul Urbanistic Zonal.

Este unic în România și în Europa de Sud-Est. De aceea, mizăm pe o finanțare europeană neavând un alt proiect similar de la țările din sud-estul Europei. Se va realiza pe un teren generos, în Hașdeu. De asemenea, va avea și heliport, iar subsolul clădirii va găzdui cele 12 săli de operație și chirurgie”, a declarat la ZIUA LIVE, șeful județului Cluj.

Alin Tișe a precizat că, proiectul este foarte important, fiind un centru de transplant multi-organ, care va urmări atât realizarea transplantului de cord, de plămâni, cât și a transplantului hepatic și cel renal.

„Clujul va fi un hub regional în domeniul medical. Realizarea acestui centru la noi în județ ar asigura infrastructura medicală modernă necesară practicării medicinei la nivel european. Avem documentațiile tehnice, raportul juriului, proiectul în sine, urmează doar execuția efectivă în cazul acestui proiect. Asta înseamnă că în momentul în care vom avea finanțarea să dăm drumul la construcție”, a explicat liderul forului administrativ județean.

Amplasamentul proiectului este pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu nr. 6, pe un teren în suprafață totală de 74.134 mp. Valoarea totală este estimată la aproximativ 50 de milioane de euro.

Comenteaza