Promisiune restantă - bariere la drumul auto din Parcul Est

Promisiune restantă - bariere la drumul auto din Parcul Est

Primarul Emil Boc a transmis la ultima dezbatere, din noiembrie anul trecut, legată de proiectarea Parcului Est că, în martie, vor fi bariere la drumul auto din Parcul Est.

"Au trecut patru luni de atunci și nu am înțeles de ce este nevoie de atâtea luni ca să se instaleze doua bariere, dar fie. Este cererea noastră de ani buni pentru a încuraja pietonii și bicicliștii să vină în viitorul parc și pentru a nu se mai arunca ilegal deseuri din mașini. Au trecut două săptămâni din luna martie, nu vedem semne deocamdată pentru montarea celor două bariere", transmite SOS Parcul Est. 

"Este poate cel mai important proiect verde din istoria Clujului. Acum suntem la etapa de pregătire a proiectului. SF-ul este pregătit pentru aprilie 2022, după care trecem la exproprieri și apoi la punerea în practictă. Vom îmbina biodiversitatea cu facilitățile sportive și vom păstra ecosistemul de acolo. Lucrăm la punerea de bariere la intrările din ambele capete. Până la final de decembrie vom avea cadastrarea făcută", a declarat edilul, la momentul citat. 

Zona care poarta deja denumirea de Parcul Est are o suprafață de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a Regiei Autonome a Domeniului Public și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Noua amenajare va trebui să asigure conservarea habitatului sălbatic, dezvoltat spontan, al zonei. Totodată, se dorește amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile obișnuite pentru acest fel de spații publice și care sa reactiveze social și funcțional zona prin atractivitatea peisajeră a cadrelor create. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei estice a municipiului.

Conform prezentării CIIC, cel mai mare parc al Clujului va cuprinde o zonă și mai mare - peste 52 de hectare și un studiu urbanistic pe 68,8 hectare. Noul proiect a pornit de la cel al arhitectului Vasile Mitrea și cuprinde atât amenajări sportive, în prelungirea bazei sportive Gheorgheni, dar și o zonă naturală, cu stufăriș, plus valea Becașului. În plus, în zona blocurile din cartierul Între Lacuri, vor fi propuse trei parkinguri supraterane cu peste 400 de locuri. De asemenea, nu se va permite navigarea cu bărci pe lacul 3, însă se poate folosi pentru caiace sau chiar înot. La toate punctele de acces vor fi amenajate și parcări.

Comenteaza