PSD sare la gâtul lui Emil Boc. ”Ascunde rapoartele Curții de Conturi”

PSD sare la gâtul lui Emil Boc. ”Ascunde rapoartele Curții de Conturi”
PSD sare la gâtul lui Emil Boc. ”Ascunde rapoartele Curții de Conturi”

Primăria Cluj-Napoca finanțează nelegal unele evenimente cultural-sportive de interes general, potrivit Curții de Conturi. Rapoartele sunt ținute la secret, iar PSD cere ca ele să fie făcute publice.

Consilierii locali ai PSD solicită primăriei publicarea de urgență a rapoartelor Curții de Conturi privind alocările de fonduri nerambursabile de la bugetul local pentru proiectele cultural-sportive de interes general, precum și stadiul proceselor pe care primăria le are cu Curtea de Conturi a României.

”Încă din anul 2016 i-am solicitat primarului Emil Boc publicarea rapoartelor Curții de Conturi și o discuție publică pe temă alocărilor pentru evenimente finanțate din fonduri nerambursabile, însă conducerea primăriei împreună cu consilierii locali PNL+UDMR au ales să ascundă aceste rapoarte, să blocheze orice dezbatere pe această temă.

Încă de la acea dată, Curtea de Conturi a României stabilea faptul că alocările de finanțări nerambursabile se fac în mod nelegal, fără respectarea legii și, mai mult, fără a se ține cont de recomandările făcute”, se arată într-un comunicat al social-democraților.

 PSD trece în revistă câteva dintre nelegalitățile identificate în rapoarte:

- 2015 – 6 milioane de lei prejudiciu: se invocă, în principal, nelegalitatea alocării că urmare a obținerii de profit de către beneficiar, precum și omisiunea cu bună știință de a furniza documentele solicitate și faptul că finanțatorul a uitat să verifice evidențierea și fundamentarea bugetelor. Principalul beneficiar al acestor finanțări a fost Federația SHARE, viitorul organizator al Festivalului Untold, pentru care se stabilește un prejudiciu de 3,4 milioane de lei.

- 2016 – 1,1 milioane de lei prejudiciu: acordare nelegală de finanțări, în condițiile în care beneficiarii au desfășurat și au realizat activități care au generat profit.

- 2017 – 2 milioane de lei prejudiciu: acordare nelegală de finanțări către beneficiarii care generează profit.

În anul 2017, primăria decide să aloce suma de 137.000 de lei + TVA pentru un contract de reprezentare juridică în procesele cu Curtea de Conturi, fără a înțelege să modifice regulamentul de alocare, alegând să risipească bani publici în loc să aplice legea.

Social-democrații  așteaptă răspunsuri de la primar la ședința de Consiliu Local de miercuri.

”Pe această cale, îi solicităm primarului Emil Boc câteva răspunsuri:

- De ce ați blocat publicarea tuturor rapoartelor Curții de Conturi în ultimii patru ani?

- Care sunt motivele pentru care ați ales să nu modificați regulamentul finanțărilor din fonduri nerambursabile până acum?

- De ce nu generați o dezbatere unde să asumați public toate aceste posibile prejudicii de peste 9 milioane de lei, iar dacă nu sunteți dumneavoastră de vina să ne precizați cine v-a sfătuit atât de eronat?

- De ce ați ales doar în ultima clipă să modificați regulamentul finanțărilor, într-un mod total netransparent?

- Care este stadiul proceselor Primăriei Cluj-Napoca cu Curtea de Conturi și care este suma totală stabilită ca prejudiciu?

Așteptăm aceste răspunsuri până la oră începerii ședinței de Consiliu Local din data de 5 septembrie 2018”, se mai arată în comunicatul PSD Cluj.

Comenteaza