PUZ-ul final pentru Sopor, predat până la finalul anului. Când vor intra primele buldozere pe şantierul celui mai modern cartier din România

PUZ-ul final pentru Sopor, predat până la finalul anului. Când vor intra primele buldozere pe şantierul celui mai modern cartier din România

PUZ-ul final pentru Sopor, cel mai modern cartier din România, ar putea fi predat până la finele acestui an. De aici şi până la intrarea buldozerelor pe şantier mai e cale lungă, pe de o parte implicând proiectul centurii metropolitane şi de cealaltă parte asocierea dintre proprietarii de parcele din zonă. 

"Proiectul Sopor e foarte complex şi cu titlu de pionierat la nivel de ţară. Bună Ziua a avut un PUZ făcut în anii 2.000, dar nu a fost respectat. În Floreşti, lucrurile nu au fost reglementate. În Sopor sunt peste 900 de proprietari, care au parcele şi diverse interese acolo, sunt parcele diferite, şi agricole, şi, mai multe, pe acolo va trece şi centura metropolitană şi, mai nou, şi metrou. Este un efort extrem de mare. 

În primăvara acestui an, am avut 9 dezbateri, în care, împărţind pe 6 zone tot acest cartier, am avut întâlniri cu proprietari pentru fiecare zonă în parte. Au fost şi cerinţe punctuale de la colective de proprietari, care doreau loc pentru locuinţe individuale. Nu vor fi clădiri mai înalte decât permite PIG, nu turnuri, maxim 6 etaje. În zona centurii nici nu indică să fie locuinţe, e zgomot, mai bine birouri. Sunt şi locuinţe de doar 4-6 apartamente. Prin regulamentul de construire, vrem să impunem o unitate stilistică şi cromatică, tipuri de finisaje, culoare la tâmplării, vrem să reglementăm cât plin şi cât gol o să fie pe o faţadă, dar şi cum vor fi proiectate locuineţe colective, maxim 4-6 etaje la o scară. 

Discuţiile cu proprietarii le-am încheiat în primăvară, am preluat toate dorineţele, am avut peste 250 de solicitări, iar o parte au fost preluate în proiect şi după această fază am ajuns la un stadiu aproape final, supus avizării la toate entităţile publice. Conform legii, mai este nevoie de o prezentare publică, la această variantă finală, care se va întâmpla cam când vom avea toate avizele, pentru că vorbim de avize cât pentru un PUG de localitate mică. Ce pot să vă spun eu sigur e că noi vrem să propunem acest studiu spre predare până la final de an. Cât despre când vor începe lucrările acolo, există două scenarii: unul e proiectul centurii, care e independent de acest PUZ, şi care va propune  nişte expropieri, şi pe de altă parte, este la latitudinea proprietarilor care pot să se asocieze şi să-şi urbanizeze parcelele pentru a putea construi", a declarat Vlad Sebastian Rusu. 

Cartier de 250 de hectare

Primăria Cluj-Napoca este prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe. Masterplanul viitorului cartier Sopor se va întinde pe o suprafață de 250 ha. PUZ al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură – o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.

Acest concurs a avut ca scop principal selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui Master Plan / Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor”. Prin concurs s-a dorit identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Așadar, principiul de bază este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare.

Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, adică un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine „acasă”. Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.

Având în vedere complexitatea proiectului și diversele opțiuni pentru implementarea acestuia, proprietarii din zonă au fost asigurați de întreaga deschidere a administrației publice și a echipei care realizează Master Planul. Urmează alte consultări publice în cadrul cărora toate opiniile părților implicate vor fi ascultate, astfel încât soluțiile finale să fie cele mai potrivite pentru dezvoltarea cartierului, implicit a orașului.

Metrou din Mănăștur în Sopor, până în 2026

Conform documentelor publicate de Guvernul României, cele 310 milioane de euro vor fi investite în realizarea a 7,5 km de metrou în Cluj-Napoca, însumând nouă stații, de la Sf. Maria la Europa Unită. Lucrările trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2026. Mai multe AICI!

Centura metropolitană, încă fără finanţare 

Centura metropolitana din Cluj-Napoca nu primeste finantare prin PNRR, însă edilul Emil Boc speră la fonduri europene din noul exerciţiu financiar şi la bani de la stat.  Centura Metropolitană va începe din Gilău, de la nodul Autostrăzii Transilvania, traversând zona de nord a comunelor Floreşti şi Gilău şi municipiul Cluj-Napoca, până la Apahida, unde va face joncţiunea cu Centura Vâlcele – Apahida. Va avea o lungime de 41,8 kilometri și 20 de noduri. 

Comenteaza