Rampă temporară nouă la Cluj. O firmă din Bucureşti vine să scoată judeţul din criză

Rampă temporară nouă la Cluj. O firmă din Bucureşti vine să scoată judeţul din criză
Societatea bucureşteană vrea să deschidă o rampă de gunoi temporară lângă Turda. A cumpărat deja terenul.

O companie, Pro-sal Bucureşti, vine să deblocheze criza gunoaielor de la Cluj. Aceasta a cumpărat un teren de pe piaţa privată, lângă municipiul Turda, şi asteaptă autorizaţiile de urbanism şi de mediu pentru a deschide o rampă temporară, care va putea stoca deşeuri timp de un an.

"Terenul este în extravilanul oraşului Turda, are 8.700 mp, am cumparat mai mult, 30 de hectare, dar această suprafaţă o vom utiliza pentru rampa temporară. Sperăm să nu umplem foarte devreme. Suntem siguri că rezistăm un an. Se poate extinde această rampă temporară, dar proiecţia noastră este pe un an. Tariful va fi cel de la depozitul anterior, înainte de majorare.

Investiţia noastră este de circa 2 milioane de euro. În 1 an ieşim cu mică pierdere. Vom creşte componenta de reciclare. Sper să reuşim să reciclam gunoaie, e o cantitate mare reciclabilă la Cluj, şi să ducem fracţia uscată spre incinerare. Încerăm să reducem cât mai mult costurile la staţie", a spus Octavian Mateescu, reprezentantul Pro-sal, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

Societatea din capitală nu are relaţii contractuale cu autorităţile, numai cu firmele de salubritate. "Avem membrana geotextilă, staţia de sortare, staţie de tratare a levigatului. Suntem capabili să dăm drumul rampei la 20 de zile de la autorizare", a mai spus Mateescu.

Rampa care ar urma să se construiască la Turda este una temporară, fiind o soluţie de compromis până se finalizează proiectele forului judeţean. "Nu e definitiv, nu rămâne ca la Pata Rât. Cetăţenii din Turda nu trebuie să se teamă", a spus preşedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan.

Noua rampă temporară va putea intra în funcţiune în maximum 20 de zile de la primirea tuturor avizelor de funcţionare, fiind capabilă să preia întreaga cantitate de deşeuri existentă la nivelul judeţul Cluj şi care, în prezent, este transportată la gropile de deşeuri din alte judeţe.

Comenteaza