Raport de admitere pentru legea privind split TVA

Raport de admitere pentru legea privind split TVA
Senatorii din Comisia de Buget-Finanţe au dat un raport de admitere, luni, proiectului Legii de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA. Potrivit ordonanţei, plata defalcată a TVA se va aplica companiilor care sunt în insolvenţă sau înregistrează întârzieri la plata TVA.

Raportul de admitere a fost adoptat cu 5 voturi „pentru", 2 „împotrivă" şi o abţinere. Preşedintele comisiei, senatorul PSD Eugen Teodorovici spune că legea va fi propusă, marţi, pentru agenda plenului la Senat în forma care a ieşit din comisia de buget-finanţe.

„Într-un final, forma care va fi mâine la vot în plenul Senatului prevede ca obligaţie doar pentru firmele în insolvenţă, faliment şi cele care la final de an 2017 au datorii pe zona de TVA (...) Asta este în mare forma care va ieşi mâine la Senat", a declarat Teodorovici.

El a spus că această măsură va fi aplicată pentru companiile de stat, numai dacă sunt datoare pe zona TVA.

Întrebat dacă este o măsură costisitoare pentru o companie în insolvenţă, senatorul PSD a răspuns: „Toate companiile în piaţă ştiu foarte bine că într-o anumită situaţie în cazul în care intră sub incidenţa insolvenţei au şi această obligaţie de urmat".

De asemenea, el şi-a exprimat dorinţa ca forma legii să fie îmbunătăţită de Camera Deputaţilor, care este for decizional. „Eu sper că la nivelul Camerei Deputaţilor să continue discuţia şi să sperăm că va fi o formă şi mai bună. Ideea este că este un timp foarte scurt până la final de an şi cei de la Finanţe trebuie să-şi gândească normele de aplicare şi paşii următori ca legea să fie aplicabilă", a mai spus Teodorovici.

Senatorul liberal Florin Cîţu a declarat că modificările făcute luni vor face ca efectele negative ale actului normativ asupra economiei să fie şi mai mari.

„Principalele modificări apărute astăzi cred că sunt mult mai dure pentru economie decât ce era în faza originală. Această lege se aplică companiilor care sunt în insolvenţă sau care au restanţe la plata TVA la stat, adică tocmai acelor comapanii care au probleme cu cash-ul - pentru că nu sunt infractori toţi, nu sunt toţi evazionişti - care au intrat în insolvenţă dintr-un motiv sau altul. Acum vor fi nevoite să cheltuiască bani să-şi implementeze acest sistem de plată a TVA defalcat. Cred că multe dintre aceste companii vor decide imediat să intre în faliment".

Senatorul UDMR, Tanczos Barna, a susţinut, la rândul său, că măsurile sunt greşite şi că Uniunea nu a hotărât dacă va susţine sau nu această ordonanţă.

„Ideea de bază de la care se pleacă este una greşită. Cred că ANAF-ul şi Ministerul de Finanţe ar trebui să se focalizeze pe TVA-ul nedeclarat, pe comerţul la negru, nu să se îndrepte împotriva societăţilor comerciale care, din cauza unor probleme de moment, dificultăţi de ordin financiar sau economic, au o sincopă în activitate şi după aceea să ajungă pe o listă neagră de pe care, după aceea, nu o să mai iasă niciodată (...) Încă o dată, problema cea mai mare în ceea ce priveşte TVA-ul în România nu este TVA-ul declarat şi neplătit, ci este comerţul la negru şi nedeclarat şi neplătit", a spus el.

 

Etichete
Comenteaza