Răsturnare de situaţie în scandalul gunoaielor din Floreşti DOCUMENTE. Ce a decis Prefectura Cluj despre starea de alertă

Răsturnare de situaţie în scandalul gunoaielor din Floreşti DOCUMENTE. Ce a decis Prefectura Cluj despre starea de alertă
Primăria Floreşti anunţa luni că a cerut avizul prefectului judeţului pentru declararea stării de alertă în comuna din cauza faptului că serviciul de salubritate se află în imposibilitatea colectării deşeurilor menajere de la populaţie.

Primăria Floreşti a informat luni că firma de salubritate nu mai poate depozita deşeurile menajere pe platforma de stocare temporară a societăţii Salprest Rampă şi că firma ar fi motivat suspendarea contractului prin faptul că rampa pe care o operează s-a umplut şi nu mai poate primi noi transporturi.

Acest lucru într-adevăr a fost afirmat de către firma de salubritate Quatro Eco Salub, prin adresa nr. 376 din 22.07.2016 trimisă de către Quatro Eco Salub către primăria Floreşti, cum se poate vedea din adresa ataşată (Foto).

Numai că reprezentanţii Salprest Rampă spun că acest contract a fost suspendat pentru neplata unei facturi restante şi nicidecum pentru faptul că rampa ar fi plină. Publicăm ataşat şi adresa nr. 706, din 15.07.2016, trimisă de Salprest Rampă către Quatro Eco Salub, prin care firma de salubritate era notificată cu privire la suspendarea contractului, dar în această adresă  nu scrie nicăieri că motivul suspendării ar fi supraîncărcarea platformei (Foto).

Reprezentanţii Salprest Rampă au informat, pentru ZIUA de CLUJ, că, dacă cei de la firma de salubritate Quatro Eco Salub îşi plătesc datoria restantă, de circa 244.000 de lei, pot să depoziteze în continuare deşeurile menajere din Floreşti şi din celelalte localităţi unde prestează asemena servicii, rampa fiind umplută în procent de doar 15 % din capacitate.

Primăria Floreşti informa luni că problema este una acută, fiind similară la nivelul întregului judeţ, Clujul neavând în acest moment o rampă autorizată de depozitare a deşeurilor menajere şi că Unitatea Administrativ-Teritorială Floreşti, cu o populaţie înregistrată de peste 30.000 de locuitori (35-40.000 locuitori în total), are cel mai mult de suferit de pe urma acestei situaţii.
Edilul Floreştiului precizează că Quatro Eco Salub se confruntă cu un blocaj financiar din cauza datoriilor pe care asociaţiile de proprietari, via firmele de administraţie, le au la operator, acestea ajungând la 500.000 de lei.

Prefectul Gheorghe Vuşcan se află în concediu, iar la comanda instituţiei se află subprefectul Gyorke Zoltan. El a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că a primit solicitarea Primăriei Floreşti, analizată de juriştii instituţiei, pentru a vedea dacă situaţia creată se încadrează în prevederile legale ce permit declararea stării de urgenţă, iar până marţi instituţia va lua o decizie.

Prefectura Cluj nu e de acord cu starea de alertă în Floreşti

Marţi, Prefectura Cluj, a decis să nu-şi dea acordul pentru declararea stării de alertă în comuna Floreşti.

„Precizăm că Prefectul judeţului Cluj nu a emis acordul pentru declararea stării de alertă pe raza unităţii administrativ teritoriale Floreşti, judeţul Cluj din următoarele considerente:

I. Din adresa transmisă de Primăria Floreşti nu rezultă concret tipul de risc avut în vedere dintre cele menţionate la art.2 lit.j din OUG nr.21/2004
II. Nu ne-a fost comunicată Hotărârea Comitetului local pentru situaţii de urgenţă privind declararea stării de alertă pe raza comunei Floreşti, judeţul Cluj cuprinzând toate cele 4 elemente obligatorii, prevăzute la art.4 aliniatul 5 din OUG nr.21/2001 respectiv:

a) baza legală;
b) perioada de aplicare;
c) măsurile dispuse;
d) obligaţiile cetăţenilor şi ale operatorilor economici în ceea ce priveşte participarea la activităţi în folosul comunităţilor locale.

De asemenea, potrivit art. 2 lit.f din OUG nr 21/2004 - privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, starea de alertă se declară în condiţiile OUG nr.21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor unei situaţii de urgenţă .

În ceea ce priveşte competenţa de declarare a stării de alertă la nivelul unităţiilor administrativ teritoriale, aceasta îi revine comitetului local pentru situaţii de urgenţă cu acordul Prefectului judeţului", se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj.

 

Carol VLAD

Mircea TĂTAR

 

Comenteaza