Război Seplecan - Avram. "Vrem să desfiinţăm RAADPP"

Război Seplecan - Avram.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Mihai Seplecan, vrea să desfiinţeze Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) şi i-a declarat război şefului regiei, Mircea Avram.

Război intern sau, cum se mai spune, spălarea rufelor în public. Şeful Consiliului Judeţean, Mihai Seplecan, a atacat într-o conferinţă de presă conducerea RAADPP pe motiv că nu administrează aşa cum trebuie drumurile judeţului. Regia este în subordinea CJ, are conducere numită de şefii judeţului şi organigrama votată de consilierii judeţeni. Seplecan a anunţat că vrea să desfiinţeze regia şi să aducă sarcina administrării drumurilor în interiorul CJ. Asta pentru că doreşte să contracteze un credit pentru modernizarea unei părţi importante din totalul de 1200 de kilometri de drumuri şi vrea să aibă un control asupra felului în care sunt cheltuiţi banii. Evident, Mircea Avram, directorul RAADPP, nu este de acord.

La conferinţa de presă de joi, Seplecan - care a fost angajat la RAADPP timp de patru ani, a venit alături de zece angajaţi din aparatul consiliului şi a arătat imagini cu drumuri reparate prost şi marcate de formă. „Am fost pe cinci drumuri în două zile. Se poate vedea că în gropi e pusă o emulsie şi turnat direct asfaltul. Rezistă cel mult două ploi. Marcajele sunt făcute peste nisip şi se şterg", a spus arhitecul şef al judeţului, Claudiu Salanţă, proiectând imagini de pe drumul judeţean 109, din zona localităţii Aşchileu.

„Nu se fac acostamente, şanţuri şi rigole pe marginea drumului, nu se fac marcaje, nu sunt borne kilometrice şi panouri de orientare, podurile şi podeţele nu sunt întreţinute, nu este îndepărtată vegetaţia de pe marginea dumului", a explicat şi Emil Suciu, un angajat al Consiliului Judeţean, vorbind despre un alt drum.

"Nu pot să semnez plăţi pentru astfel de drumuri. Am cerut fişe tehnice şi nu există. Al propus să meargă doi diriginţi de şantier de la RAADPP cu doi oameni din CJ pe teren, să facă fişele, dar nu au vrut. E o situaţie veche, dar eu nu vreau să fac lucrurile decât în litera legii. Vreau să mă protejez pe mine, să îi protejez pe colegi şi banul public", a spus şeful judeţului.

Mihai Seplecan şi-a luat inclusiv un consilier personal specialist în construcţii, care să analizeze drumurile administrate de RAADPP.

„Ruptura" CJ - RAADPP este de dată recentă. În trecutul nu foarte îndepărtat, în plenul consiliului s-a votat inclusiv ca la RAADPP să se înfiinţeze un compartiment de fonduri europene, în condiţiile în care regia nu poate accesa fonduri europene. „Ştiam, dar nu m-a întrebat nimeni", a spus cu seninătate Diana Coman, responsabila cu proiectele pe fonduri europene din cadrul CJ.

La urechile presei a ajuns şi informaţia că salariile directorilor de la RAADPP sunt mari; unii ar câştiga peste 10.000 de lei. În plus, sunt cinci directori, cei mai mulţi din toate regiile aflate în subordinea CJ. „Salariul mediu la RAADPP este de 2.500 - 2.800 de lei", afirmă directorul economic din CJ. În cadrul regiei înfiinţate în 2003 sunt angajate 116 persoane.

Contactat de ZIUA de CLUJ, şeful RAADPP, Mircea Avram, a promis dezvăluiri incendiare.

„Vreau să îi transmit lui Mihai Seplecan că nu merge cu mine nici şantajul, nici ameninţarea. Vom spune luni lucruri care n-o să-i convină lui Seplecan. La Vultureni - Aşchileu nu s-a făcut recepţie. Până să ajungă să dea Consiliul Judeţean bani, trebuie să semneze mai mulţi specialişti. Care erau specialiştii din Consiliul Judeţean? Seplecan vrea să aibă controlul, să fie dictatură, să facă cultul personalităţii. Nu merge aşa", a spus Avram.

Legat de departamentul de fonduri europene, acesta a spus că este necesar. „Pe anumite sectoare putem atrage fonduri europene. Nicio persoană din CJ nu a vrut să facă parte din comisia de licitaţie pentru Ic-Ponor, care e pe fonduri europene; noi am organizat licitaţia, noi suntem manageri de proiect. Avem de atras pe Ten-T, pe drumuri, fonduri europene, noi facem toată documentaţia. Avem doi oameni la fonduri europene", a explicat Mircea Avram, care s-a lăudat că - din momentul în care a preluat din nou conducerea regiei - a revitalizat-o.

De remarcat şi că Mihai Seplecan este membru PNL, iar Mircea Avram (ex-PDL), omul pus de PNL să conducă RAADPP.


DECLARAŢII

„Eu sunt într-o relaţie de prietenie cu Mircea Avram. L-am chemat la mine în birou acum două-trei săptămâni şi i-am spus că vreau să desfiinţez regia, ca să am controlul asupra felului în care se asfaltează drumurile. A plecat din birou şi nu îmi mai răspunde la telefon de atunci"
Mihai Seplecan, preşedinte CJ Cluj

„Ne-a chemat acolo să discutăm de drumuri, pentru că nu a semnat de când a venit niciun ordin de începere a lucrărilor la un drum şi ne-a blocat la plăţi. Eram patru sau cinci. A spus: „eu vreau să iau un credit pentru drumuri". I-am spus: „sunt două variante, pe consiliul judeţean sau pe regie". A răspuns „pe consiliu, ca să am controlul total; iar de voi nu am am nevoie, puteţi pleca". Mi-ar putea fi copil, nu e în regulă"
Mircea Avram, director RAADPP

 

Comenteaza