Războiul gunoaielor, etapa pe tarife: vor mai mulţi bani de la clujeni VIDEO

Războiul gunoaielor, etapa pe tarife: vor mai mulţi bani de la clujeni VIDEO
Administraţia locală a respins în februarie cererea firmelor Rosal şi Brantner de a majora tarifele pentru spălare şi deszăpezitul străzilor, dar şi pentru ridicarea gunoiului.

Operatorii de salubritate din oraş aflaţi sub contract cu Primăria au cerut din nou majorarea tarifelor de ridicat gunoiul. Pentru gunoiul nesortat s-a propus un tarif de aproximativ 7 lei lunar pe metru cub, în cazul persoanelor fizice. Solicitarea care vizează creşterea tarifelor pentru serviciile de salubrizare menajeră începând cu 2013 va fi supusă atenţiei Consiliului Local.

"Contractele pe care le-am încheiat cu Primăria pe partea de salubritate stradală şi menajeră prevăd indexarea tarifelor, anual, cu indicele inflaţiei. Dacă în 2009 motorina era 3 lei, acum este 6 lei, iar noi ridicăm gunoiul la acelaşi tarif, ceea ce nu este normal", a explicat şeful Rosal Cluj, Sergiu Hossu. Acesta a adăugat că societatea va solicita Primăriei majorarea tarifelor de ridicare a gunoiul menajer începând cu 2013. "Am discutat cu avocatul, vom cere acest lucru până la finalul la finalul anului", a afirmat şeful Rosal. Cel două firme care operează în oraş pe partea de salubritate stradală şi menajeră au mai cerut în luna februarie primăriei majorarea tarifelor practicate pentru aceste activităţi, însă consilierii locali au respins solicitarea. La acea vreme cele două societăţi şi-au rezervat dreptul de a se adresa intanţei pentru a oblige primăria să reprecte prevederile din contract - majorarea tarifelor cu rata inflaţiei.

Doar Rosal a recurs până la urmă la această formulă, fără rezultat, însă deoarece nu şi-a dus până la capăt acţiunea. Avocaţii au uitat să timbreze cererea de chemare în judecată, iar instanţa a respins acţiunea prin care Rosal a chemat în Judecată primăria şi Consiliul Local şi a cerut majorarea tarifelor la serviciile de salubrizare menajeră printr-o decizie din 15 octombrie 2012 (aceasta se poate ataca cu recurs). "Acum nu avem nicio acţiune pe rol, însă dacă Primăria va refuza să aprobe majorarea, cu siguranţă ne vom adresa instanţei", a mai spus şeful Hosal.

Directorul Brantner, Eugen Vereş, a declarat că societatea pe care o reprezintă a depus deja la primărie o cerere pentru majorarea tarifelor de ridicat gunoiul. "Vorbim despre actualizarea acestora cu rata inflaţiei. În principal, solicitarea noastră se leagă de colectarea selectivă. Pentru gunoiul aruncat selectiv tariful e de 5 lei şi ceva lunar, per metru cub. Prin aplicarea corecţiei s-ar ajunge la 6 lei şi ceva lunar pe metru cub. Pentru deşeurile nesortate, preţul ar creşte la 7 lei şi ceva pe metru cub pe lună", a explicat directorul Brantner.

Consilierii locali au respins la o şedinţă din luna februarie solicitarea venită de la firmele de salubrizare de majorare a tarifelor. În cazul contractului pentru salubrizarea stradală din 2006, firmele aflate în contractul cu primăria, Rosal şi Brantner au solicitat dublarea tarifelor. Consilierii locali au motivat că nu pot da curs solicitărilor deoarece, conform contractului, cererile privind majorarea tarifelor se pot face în luna octombrie-noiembrie, pentru anul următor, iar companiile au făcut respectivele cereri în decembrie 2011. În cazul salubrităţii menajere, societăţile Rosal şi Brantner, care au încheiate contracte cu primăria în acest sens în 2010, au solicitat majorarea tarifului cu peste 24%. Consilierii au considerat că cererile depuse nu au fost complete şi nu conţineau şi o justificare de oportunitate, conform legislaţiei care guvernează contractul, motiv pentru care nu au acceptat nici această solicitare de creştere a tarifelor la ridicat gunoiul.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, societăţile venite de la firmele de salubritate vor fi supuse atenţiei plenul Coniliul Local, în perioada următoare. Contractul încheiat de Primărie cu Rosal şi Brantner în 2010 permite majorarea tarifelor, conform unei clauze de actualizare cu indicele preţului de consum. În 2009, când s-a adjudecat concesiunea pentru serviciul de salubritate menajeră celor două firme, primarul Sorin Apostu anunţa că locuitorii municipiului vor plăti cel mai mic preţ din ţară, 5 lei pe metru cub pe lună, pentru ridicatul deşeurilor (respectiv 15 lei pe metru cub pe lună, tarif pentru agenţii economici), acesta fiind şi argumentul pentru care cele două societăţi au câştigat licitaţia demarată de Primărie.

 

Comenteaza