Reabilitarea drumul turistic Răchiţele - Ic Ponor progresează în ritm alert GALERIE FOTO

Reabilitarea drumul turistic Răchiţele - Ic Ponor progresează în ritm alert GALERIE FOTO
Lucrările de reabilitare a controversatul drum turistic Răchiţele - Ic Ponor progresează de la o săptămână la alta. Constructorul însărcinat cu modernizarea lui se pregăteşte de turnarea ultimului strat de asfalt.

Miercuri, 2 septembrie, asocierea dintre Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA şi SC Cridov SRL efectua lucrări de reprofilare a drumului cu material pietros pe mai multe tronsoane, respectiv de așternere a primului strat de asfalt binder, cu o grosime de şase centimetri.

Pe sectorul de drum județean desemnat spre execuție societății Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA, de aproximativ 14 kilometri, s-a turnat primul strat de covor asfaltic pe o lungime de 9,5 kilometri, pe ambele sensuri de circulație.

De asemenea, Cridov SRL, compania în sarcina căreia cade reabilitarea unui tronson de circa şase kilometri, a efectuat în data de 10 august lucrări de așternere a primul strat de asfalt pe o lungime de 5,3 kilometri, pe ambele sensuri de circulație.

După finalizarea lucrărilor de așternere a primului strat de asfalt vor fi executate lucrările de așternere a stratului de uzură, adică a unui covor asfaltic cu o grosime de patru centimetri.

Lucrările care au mai rămas de efectuat pe acest drum au o lungime de 20,5 km şi au fost evaluate la 18,2 milioane de lei. Noul constructor a câştigat licitaţia organizată în acest sens cu o propunere financiară de 13,3 milioane de lei.

Licitaţia iniţială a fost câştigată în 2009 de asocierea dintre firmele MBS Group Turda, Alfa Rom Satu Mare şi Nemzetkozi Betonut Kft. din Ungaria, pentru suma de 34 de milioane de lei.

Între constructor şi beneficiar (CJ Cluj) au apărut numeroase neînţelegeri legate de suplimentarea valorii lucrării, care au dus în 2013 la rezilierea contractului. CJ a cerut o expertiză asupra lucrărilor efectuate şi în urma prezentării concluziilor acesteia, care arătau că ar fi fost făcute lucrări care nu au respectat standardele de calitate cerute, a depus şi o sesizare la Departamentul de Luptă Antifraudă şi la Direcția Națională Anticorupție.

Finanțarea investiției este asigurată prin Programul Operațional Regional, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul central de stat şi bugetul propriu al CJ Cluj. Pentru a nu pierde banii europeni reabilitarea drumului turistic trebuie terminată până la sfârşitul anului.

Comenteaza