Remiză pe gunoi între primărie şi judeţ

Remiză pe gunoi între primărie şi judeţ
O sumă de 0,25 de lei per locuitor va merge din bugetul local al primăriei cluj-napoca pentru susţinerea asocieaţiei care se ocupă de sistemul de management al deşeurilor. Administraţia clujeană este parte, alături de Consiliul Judeţean şi toate celelalte primării din Cluj.

Consilierii locali au aprobat ieri să susţină financiar asociaţia Eco Metropolitan, cu două condiţii: reprezentantul primăriei în Adunarea Asociaţiei (primarul Emil Boc sau viceprimarul Ana Horvath) să propună menţinerea aceleiaşi cotizaţii şi în 2014, organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante şi împărţirea veniturilor făcute din licitaţiile viitoare între membri, proporţional cu cota de participare a acestora.
Amendamentele au fost făcute de consilierul PDL Radu Moisin şi au fost însuşite de plen.

Până în 30 martie toate cele 81 de primării din judeţ şi Consiliul Judeţean (CJ) trebuiau să verse contribuţia de 0,25 de lei pe cap de locuitor la bugetul Asociaţiai Eco-Metropolitan care va gestiona sistemul de management al deşeurilor şi licitaţiile de implementare a acestuia. Faţă de anul trecut, contribuţia a fost majorată de la 0,15 lei la 0,25 de lei, bugetul pe 2013 fiind estimat, din cotizaţii, la peste 250.000 de lei.
Primăria Cluj-Napoca contribuie la bugetul asociaţiei cu suma cea mai mare, având în vedere numărul de locuitori şi anume peste 75.000 de lei.
Directorul Asociaţiei Eco Metropolitan, Septimiu Sânmărghiţan, a încercat să-i convingă pe consilierii că nu este oportun ca veniturile obţinute de asocieaţie din alte surse să fie împărţite între membri. El a argumentat că oricum veniturile asociaţiei din contribuţii nu sunt sufiente şi că asociaţia se poate susţine, în cazul în care va fi nevoie, din respectivele venituri obţinute de la licitaţii.
Administraţia locală şi-a menţinut însă poziţia - să propună la adunarea asocieaţiei împărţirea respectivelor fonduri între membri. Dacă celelalte primării membre nu vor suţine propunerea, ea poate rămâne la nivelul de intenţiei.
Consilierii locali au refuzat să aprobe virarea contribuţiei pe 2013. Aleşii locali au amânat deja de două ori proiectul de hotărâre în acest sens. La şedinţa de astăzi l-au aprobat, cu amendamentele menţionate.
„Nu cred că vom avea probleme. Important este că s-a adoptat proiectul", a declarat Sânmîrghiţan pentru ZIUA de CLUJ.
În 2013, licitaţiile pe managemntul deşeurilor - de contractare a operatorilor depozitul regional dar şi care vor colecta deşeurile din judeţ - vor fi făcute o parte de Consiliul Judeţean, o parte de Eco Metropolitan. Vorbim de contracte de ordinul sutelor de mii de lei.

 

Comenteaza