Remus Lăpușan: "Protecția mediului, energiile regenerabile și politicile verzi fac parte din viitorul imediat"

Remus Lăpușan: "Protecția mediului, energiile regenerabile și politicile verzi fac parte din viitorul imediat"

Candidatul PRO România pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Cluj, Remus Lăpuşan, a vorbit, într-un interviu pentru ZIUA de CLUJ, despre proiectul pe care îl propune clujenilor, “Revoluția verde pentru capitala Transilvaniei”.

“Programul de Guvernare pentru judeţul Cluj” conţine câteva propuneri în premieră. Ce le puteți spune clujenilor despre “Centrul de mentorat și inovare strategică” sau despre ”Consiliul Consultativ al Cetății”?

Remus Lăpuşan: Am plecat de la realitățile pe care le cunoaște toată lumea politică, dar sunt trecute sub tăcere: spirit antreprenorial relativ scăzut în comparaţie cu media U.E., capacitate scăzută de inovare în rândul firmelor locale, puține inițiative de dezvoltare de ferme în mediul rural, puține investiții în afaceri non-agricole în mediul rural, slaba cooperare dintre mediul academic-de cercetare şi mediul de afaceri din plan local. Ce beneficii ar aduce? Cu siguranță, încurajarea dezvoltării unor start-up-uri sau ferme locale, la standarde europene, diversificarea relațiilor de afaceri în interiorul comunității clujene, dar și cu parteneri strategici din UE sau state vecine non-UE, fructificarea capacității de cercetare-inovare care există la nivel local.

Nu e greu de făcut, sunt necesare doar timpul și energia, care înseamnă conștiință, nu bani. Hai să ne imaginăm cum ar fi ca județul Cluj să beneficieze de structuri asociative multidisciplinare, cu potențial crescut de a obține credite și finanțări nerambursabile, să aibă spații expoziţionale moderne, dar și spații de lucru cu multiple dotări și facilități pentru a sprijini firmele/start-up-urile din domeniul industriilor creative sau agricole.

În ceea ce privește guvernanța participativă locală, aici vorbim despre modul în care se iau deciziile, dar și de exercitarea puterii în plan local. Soluția e la parteneriatele public-social și privat-civic, și nu urmând modelul tradițional, conform căruia autoritățile publice locale monopolizează decizia. Putem implementa noi procese, sisteme și comportamente, prin care fiecare poate mobiliza expertiza, resursele sau capacitatea de a reprezenta anumite grupuri, pentru a gestiona formarea agendei publice, pentru o strategie și ulterior, o decizie publică.

În ceea ce ați numit “Revoluția verde pentru capitala Transilvaniei” propuneți crearea unui inel verde în jurul Clujului. Ce rol are și cum va fi realizat?

Remus Lăpuşan: Protecția mediului, energiile regenerabile și politicile verzi fac parte din viitorul imediat. Sunt câteva provocări de care trebuie să ținem seama: necesitatea adaptării la schimbările climatice şi prevenirea riscurilor asociate poluării, degradarea solurilor și a apei din județ, ca urmare a depozitării necorespunzătoare a reziduurilor rezultate din activități industriale sau agricole, degradarea calității aerului. Mai trebuie să știm că România are un potenţial energetic ridicat de biomasă și începând de aici, putem cunoaște și beneficiile: încurajarea dezvoltării unei economii cu emisii scăzute de carbon, creşterea utilizării surselor regenerabile de energie și scăderea costurilor la utilități, înalte standarde de calitate a aerului, apei și solului. Practic, o viață mai bună, mai sănătoasă.

Cum se pot face toate acestea? Prin crearea unui inel verde în jurul Clujului, prin noi împăduriri și protejarea pădurilor existente, prin ameliorarea calităţii solului și a apei, prin îmbunătăţirea managementului deşeurilor, reducerea numărului de zone poluate, neutralizarea platformelor poluate în trecut, prin noi sisteme de obţinere a energiei electrice din surse regenerabile: biogaz, parcuri eoliene, parcuri fotovoltaice etc., stimulente pentru actorii economici care implementează politici verzi, dar și pentru cei care practică agricultura ecologică, educație ecologică (inclusiv colectare selectivă și reciclare).

Comenteaza