Video Renunță Clujul la Cloud-ul Regional de 31 mil. euro în fața Bistriței? Tișe: „Vom vedea dacă vom ataca in instanță. Decizia este doar politică”

Renunță Clujul la Cloud-ul Regional de 31 mil. euro în fața Bistriței? Tișe: „Vom vedea dacă vom ataca in instanță. Decizia este doar politică”
| Foto: mobilissimo.ro

Clould-ul Regional care ar urma să interconecteze sistemele digitale ale sectorului public din regiune a fost atribuit județului Bistriția și ar putea fi construit în orășelul Beclean. Clujul, care este un centru important de IT, a propus ca noul Cloud Regional să fie găzduit de fostele clădiri și hale ale fabricii Clujana, intrată între timp în faliment.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, anunța, în urmă cu trei săptămâni, la o întâlnire cu reprezentanții Regiunii Nord-Vest, construirea unui Cloud Regional. Atunci s-a discutat ca acesta să se construiască în orășelul Beclean din Bistrița-Năsăud, și nu în Cluj, care este un important centru IT și mai avea și clădirea pregătită pentru o asemenea investiție.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat, în ședința de săptămâna trecută, acordul de parteneriat pentru realizarea și dezvoltarea unui cloud regional în regiunea Nord-Vest, proiect cu finanțare europeană, urmând ca acordul să fie apoi semnat de toate părțile: Serviciul de Telocumincații Speciale-lider de parteneriat și Consiliile Județene Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre acest subiect și spune că se gândește dacă va contesta decizia, precizând că a trimis deja o scrisoare de protest împreună cu primarul Emil Boc către STS, care este titularul proiectului.

Aveam pregătit și terenul de la Clujana, dar și la centrul primăriei Cluj-Napoca din Lomb. Vreau să știe oamenii că nu este un proiect pierdut de Cluj pentru că nu era al nostru. Nu era gestionat de noi, ci de STS cu finanțare prin ministerul Investițiilor. Județele din regiunea Nord-Vest ar fi trebuit să decidă o locație.

Am discutat cu șeful STS și mi-a explicat că finanțarea vine prin minister, iar cei din regiunea Nord-Vest sunt decidenții. Cei de acolo au considerat și se exprimă în ședință că județul Cluj are prea mult. Au zis să ducă la Bistriția deoarece este singurul președinte de CJ de la PSD și să nu considere că monopolizează PNL-ul.

Domnul Bolojan a acceptat această idee pentru că a obținut ceva în schimb. La Oradea se va construi sucursala Nord-Vest, probabil să aibă unde lucra Marcel Boloș când nu va mai fi ministru. Eu n-am fost la ședință și le-am spus că nu sunt de acord cu așa ceva. Au avut majoritate și noi n-am avut ce comenta”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Noi nu ne opunem realizării obiectivului. În mod evident nu au argumente. Motivul că județul Cluj are destule nu este un argument. Voi analiza dacă deschid un proces pentru că decizia este absolut ilegală. De acum Clujul nu va mai vota decât în propriul interes. Am trimis o scrisoare de protest împreună cu domnul Boc către STS. Îi avertizez și pe colegii de la Consiliile Județene că sunt într-o ilegalitate votând în afara unui cadru statutar să stabilească astfel de clădiri.

Vă dați seama cum va fi să fie centrul IT-ului într-un oraș atât de mic precum Beclean. Șeful STS a spus că nu poate să-și asigure personal decât într-o reședință de județ. Cred că vor schimba locația în municipiul Bistrița. Iată cum o decizie politică trece peste argumentele de logică. Noi nu dorim să oprim venirea banilor în județul respectiv. Vom vedea dacă vom ataca. Voi analiza împreună cu domnul Boc”, a adăugat Tișe.

Finanțarea acestui proiect ar putea fi asigurată prin Prioritatea 2 - O regiune cu localități SMART din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. Din cei 60 de milioane de euro alocați acestei Priorități, 31,45 de milioane de euro este bugetul destinat realizării centrului de date regional.

Comenteaza