Replici acide pe tema pestei porcine! Tişe i-a luat în colimator pe consilierii PSD şi pe prefect: "Substituim neputința unui guvern incompetent"

Replici acide pe tema pestei porcine! Tişe i-a luat în colimator pe consilierii PSD şi pe prefect: "Substituim neputința unui guvern incompetent"
Alin Tişe | Foto: facebook.com/AlinTise

Subiectul prevenției pestei porcine pe teritoriul județului Cluj a dat naștere unui schimb de replici acide în ședința Consiliului Județean.

Plenul Consiliului Județean (CJ) Cluj a dezbătut în cadrul ședinței ordinare, de marţi, 28 august 2018, un proiect de hotărâre privind demararea urgentă a unor măsuri concrete în vederea prevenirii, pe teritoriul județul, a infestării porcilor cu pestă africană (PPA). Şi anume, alocarea sumei de 352.000 lei, din fondul de rezervă, pentru achiziționarea de dezinfectanţi, după cum urmează: 14.000 kg de sodă caustică, 140.000 kg de var nestins și, respectiv, a 1.000 kg de Virkon S 1:200.

"Nu facem altceva decât să substituim neputința unui guvern incompetent, guvernul PSD"

Discuțiile aprinse au pornit de la remarca consilierului PSD Vladimir Mătușan, care a apreciat că suma alocată acestui proiect ar putea fi prea mică. Președintele CJ, Alin Tișe, a profitat de ocazie pentru a ataca guvernul "incompetent" al PSD, pe care îl face responsabil de situația creată la nivelul întregii țări: "Nu facem altceva decât să substituim neputința unui guvern incompetent, guvernul PSD, care, în mod normal, el ar fi trebuit să aloce această sumă de bani. Noi nu facem altceva decât să dăm curs unei solicitări din partea Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) și să avem bani alocați pentru a putea face deocamdată prevenția, iar dacă va fi nevoie și același guvern incompetent nu va aloca bani pentru județ, să facem și combaterea. Noi puteam ignora hotărâre acelui comitet, deoarece în virtutea legii, guvernul este obligat să suporte aceste sume de bani", a răspuns Tișe colegului social-democrat.

Nici prefectul Clujului, Ioan Aurel Cherecheş, nu a scăpat din discursul acid al şefului judeţului: "Această hotărâre este validată și de prefect, care este la fel de incompetent ca și guvernul PSD și care a stat și s-a gândit: "Ce sumă trebuie să alocăm noi pentru combaterea asta? Păi 335 de mii de lei. Hai să cerem de la CJ suma", a continuat președintele CJ pe un ton sarcastic.

Vladimir Mătușan, indignat de atacurile președintelui CJ la adresa guvernului, i-a reproșat că critică același guvern care a alocat bani pentru autostrăzile din județ: "Rămân dezamăgit că atacați guvernul și prefectul, deoarece e același guvern care a alocat sume importante pentru dezvoltarea infrastructurii județului Cluj", a precizat Mătușan.

Între cei doi a intervenit Remus Lăpuşan, liderul consilierilor judeţeni PSD, care le-a propus celor doi o împăcare "ca între bărbați": "Eu vreau să vă rog să îl invitați pe domnul Mătușan la o discuție, ca să lămuriți între dumneavoastră problemele acestea. Propunerea colegului Mătușan nu e a grupului PSD, domnul  a lipsit de la ședința de grup. Dar vă rog să îl invitați la o discuție pentru că, probabil, dumneavoastră aveți niște chestiuni personale cu domnul consilier și ar trebui să le lămuriți ca între bărbați. În același timp, știți foarte bine că avem un guvern foarte performant, la fel ca și Consiliul Județean, un Prefect la fel de performant ca și dumneavoastră, așa că cred că ar trebui să trecem la fapte", i-a spus Lăpușan lui Tișe.

Discuțiile cu colegii din partidul social democrat au ridicat, într-un final, semne de întrebare președintelui CJ, vizavi de suma solicitată de CLCB: "M-a pus pe gânduri domnul Mătușan: Cum au ajuns oamenii la această sumă, cum au stabilit-o? Îmi dau seama că această sumă poate fi pusă din burtă, pentru că nu au stabilit niciun criteriu la analiză. Îmi pun întrebarea dacă chiar ar trebui o sumă mai mare sau mai mică", a mărturisit Tişe. 

"Râdem și glumim aici, dar e tragedie naţională. O sumă pentru covorașe e absolut stupidă"

Consilierului PNL Dorel Secară a adus însă dezbaterile într-o zonă mai serioasă, prezentând situația cu toată gravitatea ei: "Râdem și glumim aici, dar știți că treaba aceasta legată de pesta porcină este o tragedie națională. Creșterea suinelor este indisolubil legată de viața românilor. În Europa se trag semnale de 2 ani de zile că pesta porcină este prezentă la vecinii noștri, în Ucraina, de unde a și venit, iar domnul ministru Daea, pe care îl cunosc personal și chiar am vorbit cu el cândva pe tema aceasta, nu a luat nicio măsură. Faptul că noi vom vota acum o sumă pentru covorașe e absolut stupidă. Sigur că voi vota și eu, fiindcă dă rău să nu votez, dar ați văzut dumneavoastră porci mistreți care circulă încolonați pe șosele, pe unde vor fi puse covorașele? Este o tragedie. Nu vă imaginați, pentru un țăran, ce înseamnă să vină să îi ia porcul din bătătură. Așa că nu știu dacă e loc de ironii aici. Guvernul va rămâne în memoria noastră pentru modul atât de brutal în care a gestionat pesta porcină", a transmis Secară.

Alin Tișe a ținut să sublinieze faptul că, în cazul apariției pestei în județ, el nu va semna nicio hotărâre care va implica omorârea porcilor din ogrăzile țăranilor: "Guvernul, din păcate, este depășit de situație, iar eu vă pot spune de acum, nu voi vota niciodată o hotărâre care implica mersul în curțile oamenilor și luarea porcilor din coteț". După zeci de minute de discuții și schimburi de replici acide, proiectul a fost adoptat în ședința Consiliului Județean cu 33 din 34 de voturi “pentru”.

Pesta porcină africană. Anchetă după ce un mistreţ infestat a ajuns la Cluj

Autorităţile din Cluj au început o anchetă după ce un mistreţ cu pestă porcină din Sălaj a fost plimbat în cele două judeţe, în loc să fie ars. Animalele diagnosticate cu pestă porcină trebuie neutralizate în zona din care provin. 

Directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, a declarat că instituţia pe care o conduce a declanşat o anchetă epizootologică la SC Protan Dej, care se ocupă de neutralizarea animalelor decedate, după ce aici a fost adus un mistreţ mort în judeţul Sălaj, diagnosticat cu pestă porcină africană. Societatea a fost plasată sub restricţii sanitar-veterinare şi s-a impus respectarea unor reguli de profilaxie generală, astfel încât să se evite difuzarea virusului la nivelul judeţului Cluj.

Potrivit acestuia, la nivelul judeţului Cluj nu este înregistrat niciun caz de pestă porcină africană.

Comenteaza