Rețeaua City Science Initiative, din care face parte şi Clujul, cere ajutorul comisarilor europeni

Rețeaua City Science Initiative, din care face parte şi Clujul, cere ajutorul comisarilor europeni
Edilul clujean și-a propus să introducă tehnologia pe scară largă în oraș

Primarii celor 6 orașe europene (Cluj-Napoca, Amsterdam, Hamburg, Paris, Reggio Emilia și Salonic), care coordonează rețeaua europeană City Science Initiative (CSI), trimit o scrisoare în atenția comisarilor europeni prin care cer sprijinul pentru dezvoltarea unor instrumente care să faciliteze parteneriatul dintre administrațiile publice locale și mediul universitar, de cercetare și inovare.

„Pentru ca politicile europene să își facă simțit impactul la nivelul cetățenilor, este nevoie ca experții din orașele noastre să intre într-un proces continuu de învățare. Expertiza, aplicațiile, procesele și produsele care sunt prototipate peste tot în Uniune cu suportul financiar al fondurilor europene trebuie să ajungă la beneficiarul final – la cetățean. Știința este astfel pusă în slujba oamenilor. Testarea soluțiilor inovative se poate realiza la un nivel mult mai amplu prin crearea unor rețele de orașe cum este City Science Initiative (CSI)" a explicat primarul Emil Boc.

„Clujul și-a asumat coordonarea grupului de lucru cu tema mobilitate urbană sustenabilă din cadrul rețelei CSI. Strategia noastră de lucru în cadrul rețelei se centrează pe conectarea rezultatelor muncii din universități și centre de cercetare cu politici publice și proiecte concrete. Implicarea universităților în viața orașelor contribuie la creșterea calității proiectelor publice și la o administrare mai durabilă a acestora. Sper ca în următorul buget al Uniunii Europene să fie prevăzute programe care să susțină această direcție strategică", a detaliat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare al Primăriei municipiului Cluj-Napoca și coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).

Orașele europene din rețeaua CSI doresc consolidarea relației dintre știință și politică, fiind preocupate de impactul COVID-19 asupra comunităților lor. Pe măsură ce urbanizarea globală continuă, orașele încearcă să formuleze răspunsuri pentru provocările globale de astăzi, iar acest lucru poate fi făcut doar prin cercetare europeană.

De asemenea, a fost lansat un raport amplu numit „City Science for Urban Challenges", bazat pe experiențele a 35 de orașe care colaborează în cadrul CSI. Acest raport descrie nevoile orașelor pentru a înțelege modul în care trebuie abordate. Pe măsură ce complexitatea provocărilor sociale crește, crește și importanța accesului la cercetare. De exemplu, punerea în aplicare a Acordului verde (European Green Deal) poate fi realizată eficient numai dacă este susținută de o cooperare puternică între cercetare și politică.

Una dintre concluziile raportului este că administrațiile publice și centrele de cercetare sau universitățile nu colaborează întotdeauna eficient pentru a asigura transferul de informații și cunoaștere de la proiectele de cercetare la implementarea rezultatelor acestora în viața cotidiană. Orașele solicită mai mult sprijin din partea instituțiilor europene în traducerea și diseminarea rezultatelor cercetărilor europene în soluții aplicabile pentru acestea.

Orașele au, de asemenea, probleme cu disponibilitatea și accesarea datelor. Absența atenției la nivel european pentru datele locale despre COVID-19 este doar un exemplu în care lipsa datelor are un impact serios asupra posibilității de a face politici publice bazate pe dovezi (evidence based policies). Acest lucru este deosebit de important în perioade de criză, iar acum este momentul să încercăm prin colaborare să găsim cele mai bune modalități prin care aceste probleme să fie înlocuite de soluții și de bune practici.

Comenteaza