Revin blocurile între case la Cluj

Revin blocurile între case la Cluj

În ciuda nemulţumirilor vecinilor, patru blocuri cu 5 şi 6 etaje vor răsări în zone cu case din Cluj-Napoca. Consilierii locali au aprobat, în şedinţa din 6 februarie,  planurile urbanistice de detaliu (PUD) pentru viitoarele construcţii de pe străzile Constantin Brâncuşi, Mărăşeşti şi Decebal. 

Primul astfel de imobil, cu funcţiuni mixte, urmează să fie edificat pe str. C. Brâncuși nr. 119-119 A, având un regim de înălţime S +P+5E +Er, pe o suprafaţă de 1.078 mp, al cărui beneficiar este firma Covaciu Construct.

Conform proiectului, accesul auto şi pietonal se vor face din str. C. Brâncuşi, iar staţionarea autovehiculelor va fi posibilă în interiorul parcelei, pe locuri de parcare dispuse la subsol şi la sol. În acest caz nu au existat reclamaţii din partea vecinilor. De numele firmei Covaciu Construct este legat un bloc din cartierul Zorilor, care în 2016 stârnea revoltă în rândul locuitorilor din zonă. 

Alt imobil cu funcţiuni mixte este prevăzut pe strada Mărășești nr. 40, în apropiere de Parcul Feroviarilor, construcţie pe o suprafaţă de 1.728 mp şi cu regim de înălţime 2S+P+5E+R. Accesul auto şi pietonal va fi din str. Mărăşeşti, iar staţionarea vehiculelor se va face în interiorul parcelei, pe locuri de parcare auto şi velo amenajate în spaţii dispuse la subsol.

Beneficiar al proiectului este firma Neon Lighting. În acest caz, există reclamaţii privind distanţa foarte mică între viitoarea clădire şi proprietăţile vecine sau că structura de rezistenţă a caselor vechi (de 90 de ani) din zonă va fi afectată de săpături, oamenii cerând acoperire în caz de daune.

Alţi cetăţeni spun că viitorul bloc le va lua lumina şi soarele. Neon Lighting a oferit soluţii şi sisteme de iluminat pentru festivalurile Untold sau Electric Castle, iluminat arhitectural pentru monumente din oraș (Catedrala Ortodoxă, Primăria Cluj-Napoca, Teatrul Național) sau iluminat festiv de Crăciun sau de Paşte. 

Celelalte două clădiri înalte vor răsări pe str. Decebal. La nr. 108 se va ridica un imobil mixt S+P+4E+R, pe o suprafaţă de 509 mp, beneficiar fiind Doru-Nicolae Pașca. Accesul se va face din str. Decebal, iar locurile de parcare vor fi amenajate în spaţii specializate dispuse la subsol şi locuri de parcare la sol. Şi în acest caz, vecinii reclamă înălţimea prea mare a imobilului, lucru ce îi va vitregi de lumină şi de soare. 

La numărul 72, firma Harshad International Limited (HIL) doreşte să construiască tot un imobil mixt, cu regim de înălţime S+P+5E+R, pe o parcelă de 634 mp. Accesul auto se va face tot din str. Decebal, iar staţionarea autovehiculelor se va face în interiorul parcelei, la subsol.

Acest proiect reuneşte cele mai multe nemulţumiri de partea vecinilor: "Parcela este îngustă, nu se poate construi", "În prezent sunt probleme majore din cauza scurgerii apelor pluviale", "Mi se pierde intimitatea, însorirea şi se distruge structura de rezistenţă". HIL a fost înfiinţată în 2016, ca firmă cu sediu în Cluj-Napoca, fiind deţinută de Kaushik Madhavji Pankhania (Marea Britanie) şi de Oana Pankhania. 

Comenteaza