Riveranii din Bună Ziua: „mârşăviile” din urbanism blochează o arteră a oraşului

Riveranii din Bună Ziua: „mârşăviile”  din urbanism blochează o arteră a oraşului
O nouă manifestare din seria de proteste ale Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Străzii Măceşului.

Cetăţenii au organizat, la finalul săptămânii, o nouă simulare de trafic în zona viitorului cartier de blocuri cu 5-10 etaje autorizat la finalul anului trecut de autorităţile locale. Pe toate fronturile, oamenii sunt decişi să lupte împotriva mârşăviilor din urmanismul clujean, după cum declară reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Urbanistică a Străzii (APUS) Măceşului.
Peste 60 de persoane cu 30 de maşini s-au strâns sâmbătă în zona şantierului Synesis Development de pe strada Măceşului. "Este cea de a patra acţiune de protest organizată anul acesta de Asociaţia pentru Protecţia Urbanistică a Străzii (APUS) Măceşului. "Lumea începe să înţeleagă consecinţele ridicării acestui ansamblu de blocuri turn. Am fost peste 30 de maşini şi mai mult de 60 de persoane care locuiesc în zonă. Cei prezenţi au parcat pe ambele părţi ale străzii. După finalizarea ansamblului zona se va aglomera iar noi, riveranii, vom fi nevoiţi să suportăm un trafic infernal", au menţionat reprezentanţii APUS Măceşului. Aceştia sunt hotărâţi să reziste şi să continue protestele. "Autorităţile locale s-au bazat pe neimplicarea populaţiei, au sperat că această mârşăvie va trece nesancţionată de public. Din fericire, cetăţenii de pe Măceşului, prin aceste acţiuni, demonstrează o atitudine civică mult peste nivelul cu care autorităţile au fost obişnuite. Această acţiune a pornit ca un bulgăre de zăpadă care a crescut în fiecare zi şi riscă sa devină o adevărată avalanşă pentru cei din urbanismul local", au mai spus cetăţenii.

Acum o lună, imediat după ce oamenii au pus bazele structurii asociative care să militeze împotriva urbanismului deşănţat practicat, în opinia lor, de administraţia locală clujeană, cetăţenii au organizat prima simulare de trafic şi au parcat maşini în zona viitoarelor blocuri pentru a demonstra primăriei că a greşit când a permis construirea în zonă a mai mult de trei etaje. Încă de la finalul anului trecut, riveranii de pe Măceşului au cerut primăriei să revoce autorizaţiile date dezvoltatorului (Synesis Development) pentru proiectul blocurilor cu 5-10 etaje de pe terenul de 1,3 hectare cu intrare de pe Măceşului.

Direcţia de urbanism din cadrul instituiei a informat aleşii locali că proiectul superblocurilor de pe Măceşului este legal şi că, mai mult, dezvoltatorul va face şi o grădiniţă pe care o va ceda primăriei. Comisia de urbanism a consilierilor, a informat ZIUA de CLUJ că proiectul de pe Măceşului comportă nişte lacune, dar că, de vreme ce autorizaţiile emise de primărie au intrat deja în circuitul civil, este tardivă anularea lor. Comisia a recomandat, însă, cetăţenilor nemulţumiţi să meargă în instanţă, mai ales că există suspiciuni că o partea a terenului pe care se doreşte construirea blocurilor este încadrat ca zonă verde. "Există şi acţiuni în instanţă depuse, aşteptăm termene de judecată", au mai precizat riveranii de pe Măceşului.

Dezvoltatorul ansamblului de pe Măceşului, Synesis Development, reprezentată de Beniamin David spune că a obţinut două autorizaţii de la primărie, în octombrie şi noiembrie 2013, conform PUZ aprobat în 2008 şi că respectă distanţele faţă de vecinătăţi, iar parcările sunt rezolvate în incinta ansamblului. Proiectanţii de la Scripcariu Birou Arhitectură au declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că actualii dezvoltatori care au cumpărat terenul vor construi mai puţin decât prevederile PUZ din 2008.

 

Comenteaza