S-a decis cât vor plăti clujenii la CĂLDURĂ în această iarnă / Explicațiile edilului Emil Boc

S-a decis cât vor plăti clujenii la CĂLDURĂ în această iarnă / Explicațiile edilului Emil Boc

Edilul Emil Boc a vorbit despre factura la căldură, în această iarnă, a celor racordați la Termoficare în Cluj-Napoca. 

"Am putut să prezint CL, pe care l-am convocat pentru luni, situația celor legați la Termoficare. Am făcut niște eforturi uriașe. Avem o creștere de aproape 20 de milioane de lei, aproape 4 milioane de euro, față de 2021, pentru a putea ține factura la un nivel suportabil pentru populație. Vom avea o subvenție de la primărie de 47 milioane de lei, aproape 10 milioane euro. Prețul de producție al gigacaloriei este de 664 de lei, prețul pe care îl plătește populația este de doar 278 de lei, în timp ce alte orașe e mai scump - 1000 de lei la București. Practic față de ce plătea cetățeanul în octombrie 2021 - 242 de lei, acum e o creștere de 15%. Iar dacă la asta adăugăm subvențiile pe care primăria le plătește, chiar și de aproape 100% pentru cei venituri mici, să amortizăm școlul pentru a trece iarna, pentru că au crescut și alte servicii. Această subvenție se acordă și celor cu centrale de apartament. E o măsură la nivel de Cluj-Napoca, pentru ca nimeni să nu stea în frig", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. MAI MULTE AICI!

Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcţia de Asistenţă Socială și Medicală acordă ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie, în conformitate Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, începând cu data de 18 octombrie 2021. MAI MULTE AICI!

A fost publicată strategia de modernizare a Termoficării din Cluj-Napoca 2021-2030 și perspectivă 2050

 

În prezent, Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică este bazat în proporție de 100 % pe utilizarea gazului natural, pentru producerea energiei termice, fie în cazane, fie în motoare de cogenerare.

În aceste condiții, odată cu energia termică sunt produse și emisii de gaze cu efect de seră (GES), în principal CO2.

Prin tema de proiectare a fost impusă atingerea simultană a următoarelor obiective:
- Reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030
- Ponderea energiei din surse regenerabile să fie de cel puțin 32 %
- Îndeplinirea până în 2030 a criteriilor care definesc un “sistem eficient de încălzire  centralizata”, conform Directive CE 27/2012 (unul dintre următoarele):
- Sistem care utilizează cel puțin 50 % energie din surse regenerabile
- Sistem care utilizează cel puțin 50 % energie din căldură regenerabilă
- Sistem care utilizează cel puțin 75 % energie termică prin cogenerare
- Sistem care utilizează cel puțin 50 % dintr-o combinație de energie și căldură de tipul celor menționate anterior

În cadrul strategiei au fost implementate soluții care să asigure următoarele criterii:
- Reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030
- Ponderea energiei din surse regenerabile să fie de cel puțin 32 %
- Ponderea energiei din combinația surse regenerabile + cogenerare să fie cel puțin 50 %
Prin respectarea acestor condiții cumulate, au fost respectate toate condițiile impuse prin tema  de proiectare.

În vederea eficientizării energetice, respectiv a reducerii costurilor de producere a energiei termice, până în anul 2030, a fost considerată implementarea următoarelor tehnologii existente în prezent pe piață și aflate într-un stadiu avansat de maturitate tehnologică:
- Sisteme solare termice
- Pompe de căldură
- Cogenerare
- Sisteme fotovoltaice

De asemenea, primarul Emil Boc spune că o măsură pe care municipalitatea o va lua va fi impusă dezvoltatorilor imobiliari care nu vor mai putea monta centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente. Primarul Clujului a făcut și precizări legate de proprietarii de apartamente din blocurile vechi, care vor să se debranșeze, pentru a-și monta o centrală individuală. El a dat asigurări că oamenii vor putea în continuare să opteze, Primăria Cluj-Napoca neavând în plan să stopeze această practică: ”Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”.

Comenteaza