Să vedem ce europeni suntem. Sancțiuni, la Cluj, pentru necolectare selectivă

Să vedem ce europeni suntem. Sancțiuni, la Cluj, pentru necolectare selectivă
Primăria îi va sancționa pe clujenii care nu colectează deșeurile selectiv. Primii vizați: locuitorii de la case.

Clujul face pași mici către un mai vechi trend european, cel al colectării selective a deșeurilor. Primii pași sunt legați de amenajarea punctelor gospodărești îngropate la blocuri, în care deșeurile vor fi colectate selectiv, dar și de colectarea în două fracții a gunoiului de la case. În cazul locatarilor caselor, abaterile de la regulile colectării selective conduc la sancțiuni.

13 acum, 31 până în 31 decembrie

Primele 12 puncte gospodărești îngropate urmau să fie terminate până la începutul lunii octombrie. Termenul s-a mutat spre finalul lunii, însă vestea bună este că vor fi 13. Iată adresele:

Str. Mehedinți 58-60
Str. Borșa 5
Str. Mehedinți 42-44, 46-48
Str. Vidraru 13-15, Islazului 9-11
Str. Mehedinți 66-68
Str. Observatorului 105
Str. Observatorului 19-21
Str. Lunii 1-2-3-5, str. Rapsodiei 21
Str. Nicolae Titulescu 6
Str. Nicolae Titulescu 14
Str. Nicolae Titulescu 32
Calea Turzii 122, str. Jupiter 1
Str. Muncitorilor 8, bloc A2

City-managerul Gheorghe Șurubaru susține că vor fi 31 de platforme subterane până la finalul anului, iar cifra va ajunge la 60 în februarie. Lucrările sunt efectuate de Euriteh SRL, o firmă bihoreană, care a semnat anul acesta un contract-cadru, în valoare de 4,7 milioane de lei, pentru îngroparea a 100 de puncte gospodăreşti din oraş. Părţile întocmesc contracte subsecvente pentru fiecare lot de lucrări. Pe lângă cartiere, Euriteh va realiza platforme și pentru școli.

Există deja o listă de 20 de şcoli şi licee întocmită de municipalitate. Pe aceasta se află Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu", Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai", Colegiul Naţional „George Coşbuc", Liceul Teoretic „Avram Iancu", Liceul Teoretic „Bathory Istvan", Colegiul Tehnic „Ana Aslan" + Şcoala Horea, Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea", Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", Şcoala Generală „Liviu Rebreanu", Colegiul Tehnic „Napoca", Şcoala Generală „Radu Stanca", Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau", Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu", Şcoala Generală „Alexandru Vaida-Voevod", Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania", Colegiul Tehnic Energetic, Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă", Liceul Waldorf, Şcoala Gimnazială „Octavian Goga" şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu".

În acest moment, în Cluj există un singur punct gospodăresc îngropat, realizat pe strada Luceafărului de societatea Rosal.

Sancțiuni pentru clujenii indisciplinați de la case

Pe de altă parte, de luni începe colectarea selectivă a deșeurilor la case. Societățile de salubritate vor distribui saci pentru colectarea separată a fracției umede și uscate. "Conform obligației asumate prin contract, firmele de salubritate vor distribui de luni saci, la case. Ridicarea deșeurilor se va face diferențiat: în ziua stabilită va ridica gunoiul menajer, iar în altă zi, prevăzută prin contract sau stabilită împreună cu cetățenii, va ridica deșeurile voluminoase - sticle, peturi, hârtii", a explicat Șurubaru.

Acesta a subliniat că locuitorii Clujului care nu vor respecta principiile colectării selective vor fi sancționați. "Vom face publicitate prin media, iar firmele de salubritate vor distribui fluturași, pentru ca lumea să fie informată. În primă fază vom da avertismente, iar apoi vom trece la amenzi", a subliniat Șurubaru.

Primarul Emil Boc a cerut, în plus, firmelor de salubritate să curețe containerele de colectare selectivă din oraș. "Nu te poți apropia de ele, miros. Până luni, acestea trebuie să fie curate, astfel încât clujenii să fie încurajați să colecteze deșeurile selectiv", a spus Boc.

Consiliul Local a votat încă din 2014 o hotărâre prin care gunoaiele urmau să fie ridicate separat, dar nu a putut - și încă nu poate - să o pună pe de-a întregul în practică. "Până în 2015, pentru facilitarea sau îmbunătățirea valorificării deșeurilor, se vor introduce sisteme de colectare separată pentru cel puțin următoarele tipuri: hârtie, metal, plastic și sticlă, în cazul în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic și economic (directiva 2008/98/CR a Parlamentului European și a Consiliului privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive)", conform HCL 529/2014.

Comenteaza